Heb jij last van paniekaanvallen in bed? Zo raar is dat helemaal niet.
In dit artikel leer je waardoor je deze paniekaanvallen in bed hebt en wat je moet doen om hier vanaf te komen.
Laten we eens kijken!
Wat is een paniekaanval eigenlijk?
Allereerst klinkt een paniekaanval enorm eng, terwijl het eigenlijk heel onschuldig is als je begrijpt wat er gebeurt.
De term “paniekaanval” klinkt alsof iets je aanvalt. Dit maakt het enger dan het in werkelijkheid is.
Dus, laten we eens kijken hoe we het anders kunnen noemen.
Heb je ooit in een achtbaan gezeten? Waarschijnlijk wel. Wat je voelde tijdens die “spannende of enge” rit was het stofje “adrenaline”.

Adrenaline is het hormoon dat onze vecht- of vluchtreactie loslaat, wanneer het denkt dat het gevaar waarneemt.
Denk aan het tegenkomen van een wolf in de bosjes of een email van je baas (zijn allebei gevaarlijk, toch!)
Wanneer je in bed een paniekaanval krijgt, onthoud dus dat het een golf aan adrenaline is. Een golf die heel intens en eng voelt, maar dat er niets kan en zal gebeuren. Paniek wil je geen kwaad doen, want het grote doel van de paniek is dus om je veilig te houden.
Waarom is dit belangrijk?
Waarschijnlijk denk je dat je de controle gaat verliezen wanneer je paniek hebt… of dat je zelfs sterft. Maar vergeet niet dat dit “slechts” een hele intense emotie is: een golf aan adrenaline.
Het voelt extreem intens. Maar blijf onthouden dat er niets ergs kan en zal gebeuren. Dit is een belangrijke eerste stap om de intensiteit van je paniekaanval te verminderen.
Dus de volgende keer dat je ‘s nachts een paniekaanval krijgt, zeg dan tegen jezelf dat je gewoon een adrenalinegolf hebt. Hierdoor maak je het iets minder eng voor jezelf, omdat dit het zelfde hormoon is dat ook wordt losgelaten wanneer je in een achtbaan zit.
Maar er is nog iets dat je moet weten. Het is hoe je moet reageren op paniekgevoelens in de nacht.
Daarom wil ik je laten zien hoe je verkeerd op paniekaanvallen reageert, maar ook hoe je dit correct kunt doen.

Doe dit nooit als je paniek hebt in de nacht
Nu je begrijpt dat een paniekaanval “slechts” een adrenaline golf is, wil ik je iets anders duidelijk maken.
Namelijk: jouw reactie op paniek bepaalt of de paniek afneemt of juist erger wordt. Laten we eens kijken naar de “foute” en juiste manier.
Fout: “Oh nee, ik voel angst! Waarom voel ik dit? Ik zou dit niet moeten voelen, dit slaat nergens op? Waarom gaat het NOOIT weg!? Wat is er mis? Ik raak de controle kwijt!”
Door zo te reageren op je paniek, vecht je met je gevoelens. Je probeert je emotionele brein ervan te overtuigen dat je gevoelens niet kloppen. Je vecht, terwijl angst en paniek zich juist voeden met woede en frustratie.
Je gooit letterlijk olie op het vuur… iets dat je absoluut niet wil doen als je wil gaan slapen.
Omdat je emotionele brein zoveel sterker is dan je rationele brein, verlies je niet alleen de strijd… maar maak je de paniek ook veel intenser!
Laten we eens kijken naar hoe je wél moet reageren om paniekaanvallen in bed te overwinnen.
Doe dit met paniekaanvallen in bed
Ik reageerde altijd verkeerd op mijn paniekgevoelens. Ik zei tegen mezelf dat wat ik voelde nergens op sloeg. Dat het niet logisch was, maar dit maakte de paniek veel erger. Na het maken van veel fouten en onderzoeken wat ik dan wél moest doen, leerde ik het volgende woord:
“Toelating.”
Je moet leren de angst over je heen te laten komen. Het leren toelaten.
Dat betekent niet dat je er niets meer om geeft… wat het betekent dat je jouw gevoelens laat doen wat ze willen doen.
Ga je gang maar! Mag je tegen je paniek zeggen… hoe spannend dat ook is!
Als je ‘s nachts in paniek raakt en je jouw brein laat zien dat angstige gevoelens iets zijn om in paniek van te raken, zal de paniek erger worden. Dit komt omdat je in paniek raakt over paniek.
Maar door te zeggen:
“Het is oké… angst: ga je gang maar! Doe maar wat je met me wil doen.”
Hierdoor haal je zo veel angst voor de angst weg. Naarmate je dit blijft oefenen, zal je merken dat de angst snel aan kracht verminderd.
Dit lukt niet in 1 keer. Zo reageren kost tijd en veel oefenen. Maar door iedere keer een procent meer toe te laten kom je ooit naar de volledige toelating. En dat kan sneller gebeuren dan wanneer je denkt.
Deze aanpak betekent ook niet dat je nooit meer in paniek zal raken. Wat het doet is de angst laten voor angst, zonder in paniek te raken.

Conclusie
Natuurlijk kan ik je nog veel meer vertellen over paniekaanvallen in bed, maar ik hoop dat deze blog je een hoop inzichten heeft gegeven om je volgende paniekaanval in bed minder intens te maken.
Wil jij de volgende stap nemen om je angst te overwinnen? Neem dan nu deel aan de gratis mini-cursus.
