Zo Overwon ik Mijn Angststoornis (DOE DIT!)

Leestijd: 4 minuten

Heeft jouw angst of paniek ervoor gezorgd dat je minder kan genieten van het leven? Dat het vertrouwen in je lichaam weg is en ben jij bang dat je er nooit meer vanaf gaat komen?

Dan wil ik je aandacht! Ik heb vier jaar lang geworsteld met angst en paniekaanvallen, maar pas toen ik DIT leerde, kon ik herstellen.

Het probleem

Ik weet nog goed dat ik een paar jaar geleden op steeds meer plaatsen en situaties buitenshuis angstgevoelens kreeg. Waar ik voorheen gewoon naar de bioscoop ging, in de rij kon staan of kon autorijden, werd ik ineens geplaagd door allerlei “wat als” gedachten die enorm veel angst in mij losmaakten.

Ik was altijd zo vredig, relaxed en ging met veel plezier door het leven, maar die tijd leek helaas voorbij te zijn.

Waarom had ik steeds hartkloppingen? Last van derealisatie? Een angst om ziek te worden en al die andere angsten? Ik had geen idee wat ik moest doen om hier vanaf te komen en ook dit uitleggen aan familie was erg lastig.

Hoe moet je aan je familie uitleggen dat je angst hebt om naar de bioscoop te gaan? Maar niet alleen was het lastig om dit aan mijn familie uit te leggen. Wat ik nóg lastiger vond, was om duidelijk aan de dokter uit te leggen waar ik last van had.

Ik begreep het zelf allemaal niet eens, ga na dat je dan duidelijk aan de dokter kan vertellen waar je last van hebt.

Op het hoogtepunt van mijn angststoornis deelde ik mijn verhaal aan de dokter, waarna ik meteen heftige medicatie kreeg. Maar dit voelde voor mij niet goed, waardoor ik het niet besloot te nemen. Het kon niet zo zijn dat dit de weg was naar herstel… maar wat dan wel?

Dat was iets waar ik geen antwoord op wist, tot enkele jaren later. Nu ik terugkijk op dat dieptepunt van mijn leven zie ik precies waardoor het voor mij zo lang duurde om te herstellen van angst.

De Grote Les

Een van de mooiste dingen die terugzie bij deelnemers van Vrijheid van Angst, zijn bepaalde patronen. En hiermee bedoel ik patronen in hoe ze herstellen. Het volgende patroon is een patroon die ik in 99% van alle gevallen terugzie:

De persoon heeft op een gegeven moment last gekregen van angst of paniek. Ze heeft van alles geprobeerd om er vanaf te komen, maar niets heeft geholpen. Hierna is ze gaan geloven dat de angst is wie ze is én heeft ze het vertrouwen verloren in alle andere manieren om te herstellen.

Hierdoor blijft ze bijzonder lang worstelen met angst en duikt de angst op steeds meer plaatsen in haar leven op. 

Dit was precies het patroon waarin ikzelf ben gevallen en wellicht komt het ook jou bekend voor. Maar nu ik terugkijk op die donkere periode in mijn leven weet ik precies welk ingrediënt ervoor heeft gezorgd dat mensen onnodig lang worstelen met angst of paniek.

Dat is de volgende, belangrijke les: “Verwarring houdt je in angst.” 

Er is niets anders dat jou momenteel in angst of paniek houdt dan verwarring. En daarmee bedoel ik verwarring over drie belangrijke dingen: (1) Wat gebeurt er (2) Waarom het gebeurt en (3) Wat je moet doen.

Ik geloof dat iedereen kan herstellen van angst en paniek, maar alleen als je duidelijkheid hebt over die drie factoren. 

Wanneer mensen mij in de DM een berichtje sturen op Instagram dan zeggen ze vaak “Wouter, ik heb al 7 jaar last van angst! Ik heb alles al geprobeerd, maar niets heeft geholpen.”

Zodra ik zo’n berichtje krijg weet ik al dat ik te maken heb met een persoon die al 7 jaar verward is over wat ze moet doen. Ik vertel haar dat haar herstel bestaat uit het wegnemen van de verwarring over wat ze wél en niet moet doen. Ze moet alle verkeerde adviezen loslaten (exposure, ademhalingsoefeningen etc), waarna ze ruimte maakt voor herstel, en hierna de juiste adviezen toepast. En wanneer ze er tijd overheen laat zal ze gewoon herstellen.

Het mooie vind ik dat deelnemers dan met heel veel sceptiek deelnemen aan Vrijheid van Angst en na ongeveer 2 weken berichtjes als deze sturen:

Ervaring Maureen Vrijheid van Angst

Dit komt omdat ze duidelijkheid hebben wat er gebeurt, waarom het gebeurt en wat ze moeten doen. En hierdoor maken ze een hele sterke groei door en winnen ze hun vrijheid terug van de angst.

Maar hoe pas je dit advies nu toe? Want dat is de volgende stap.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px

Mijn Advies

Zoals je nu weet, herstel je wanneer de verwarring weg is over wat je wél en niet moet doen, want dan verschijnt de magische route naar herstel. 

Jij bent niet raar, je hebt geen slecht werkend brein en de angst is niet wie je bent… jij mist de route. Er is te veel mist op je pad, waardoor je altijd in cirkels hebt gelopen.

Natuurlijk lukt het dan niet, natuurlijk heb je in het verleden dan nog geen succes gehad en natuurlijk ga je dan niet meer geloven in je herstel. Je bent, ik spreek uit eigen ervaring, steeds van kant naar kant geslingerd met goedbedoelde adviezen van iedereen die je wilde helpen.

Maar in al die adviezen van mensen die niets weten over hoe jij je voelt en er zelf nog nooit last van hebben gehad, zat veel te veel desinformatie. En doordat je zo vaak adviezen en methoden hebt gebruikt die niet werkten, ben jij gaan geloven dat de angst is wie je bent en dat er geen uitweg meer is.

Maar die is er wel!

En de route naar herstel start bij het bewustworden van wat je wél en niet moet doen. Het loslaten van de verkeerde adviezen, de adviezen die jij momenteel gebruikt, want die houden de angst in stand… en dan toepassen wat wél werkt. 

Wat ik je bijvoorbeeld aanraad, zijn om de boeken van Claire Weeks te lezen. Deze hebben mij enorm geholpen met vinden wat wél en niet werkt om te herstellen van angst en paniek.

En dan een laatste woord: pak die verantwoordelijkheid terug. Laat mensen je niet doen geloven dat er geen herstel mogelijk is, want ook jij kan en gaat dit hoofdstuk achter je laten. Jij bent krachtig en hebt een drive, want anders was je hier niet.  

Werk aan het verminderen van de verwarring, want zodra de mist is verdwenen verschijnt het pad naar de overwinning. 

En de gratis training hieronder gaat je helpen om een hoop verwarring weg te nemen, waarna de route naar herstel weer een heel stuk duidelijker is.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders