Angst in de Ochtend? Gebruik DEZE 5 Tips NU!

Je hebt uren geslapen en na een verfrissende nacht, open je je ogen en BOEM! Je voelt je angstig…

Ik begrijp hoe lastig het is om wakker te worden met angst en je angstig te voelen in de ochtend. Het is iets waar ik zelf veel last van heb gehad en als ik eerlijk ben… eb ik hier soms nog steeds last van.

Vandaag wil ik je helpen om je ochtendangst te verminderen en geef ik je 5 handige tips om jouw ochtendangst te kalmeren, zodat je snel weer een fijne dag kunt ervaren!

Waarom heb ik angst in de ochtend?

Er zijn twee verklaringen waarom je ‘s ochtends meer angstig bent. De eerste is dat je de gewoonte zou kunnen hebben om direct bij het opstaan te piekeren.

Je denkt aan je to-do lijst, de was, aan iedereen die je nog moet berichten, je werk en alle dingen die je gisteren eigenlijk had moeten doen. Of je maakt je zorgen over ernstigere stressoren zoals financiën en gezondheid.

Als je je zorgen maakt, creëer je een piek in cortisol, waardoor je je gespannen en gestrest voelt, en dit leidt soms zelfs tot een angstaanval bij het wakker worden.

De tweede reden waarom je ‘s ochtends angstig zou kunnen zijn, is omdat je gevoeliger zou kunnen zijn voor cortisol. Zoals ik hierboven al zei, is cortisol het “stress” -hormoon waardoor je je gestresst raakt. Maar wist je dat je cortisolspiegel na 30-45 minuten na het ontwaken piekt? Dit wordt de CAR (Cortisol Awakening Response) genoemd.

Vanwege deze hogere cortisolspiegels, zou je ‘s ochtends meer vatbaar kunnen zijn voor stress. En als je ook nog onrustig wordt van deze angstsymptomen kun je zelfs not angstiger worden, waardoor je een paniekaanval kan krijgen.

Dus… tijd voor de tips!

Hoe kom ik van mijn ochtendangst af?

Tip #1: Gebruik een ochtendroutine

Er is niets erger dan wakker worden… je gestrest voelen… en alle kanten op schieten! Als je worstelt met ochtendangst, is het laatste wat je wilt een chaotische ochtend, want dit vergroot alleen maar je angst.

Probeer een ochtendroutine te bedenken waaraan je je kunt houden. Dit zou een ochtendroutine moeten zijn die je angst verlicht, de chaos elimineert en je helpt om niet iedere ochtend te piekeren.

Als je een ochtendroutine hebt, heb je een systeem om je dag goed te beginnen, wat je veel energie bespaart.

Wat zou je kunnen doen om je ochtend goed te beginnen? Kan dit 20 minuten mediteren zijn? Een begeleide meditatie doen? Of het lezen van enkele pagina’s van je favoriete boek?

Zelf mediteer ik graag 20 minuten, om daarna 30 minuten iets te lezen met een kopje cafeïnevrije koffie.

Het gekke is… ik kijk nu zelfs uit naar mijn ochtenden!

Tip #2: Mediteer in de ochtend

Iets wat ik buitengewoon nuttig vond om mijn ochtendangst te verlichten, was om ‘s ochtends te mediteren. Wat me opviel was dat wanneer ik me moe of slaperig voelde… de hele wereld twee keer zo zwaar aanvoelde.

Mijn taken leken een onmogelijke hoeveelheid werk en alles in mijn leven leek me stress te bezorgen.

Maar wanneer ik mezelf toestond om wakker te worden en mijn energieniveaus te verhogen doormiddel van meditatie… nam de energie die ik intern had toe, totdat ik voelde dat ik in staat was om de “buitenwereld” aan te kunnen.

Klinkt spiritueel en vreemd, maar het is waar. Hoe meer energie je hebt, hoe minder overweldigend de wereld lijkt te zijn.

Om ‘s ochtends mijn energieniveau te verhogen, gebruik ik een guided meditatie van 20 minuten waarin ik me concentreer op dankbaarheid, vriendelijkheid en liefde. Deze gevoelens zijn het tegenovergestelde van angst… en zo wil ik mijn dag beginnen.

Niet met angst, maar met liefde en dankbaarheid als ik wakker word.

Tip #3: Werk aan de oorzaak van je ochtendangst

Vaak lijken je angst en angstaanvallen vanuit het niets op te duiken zonder een duidelijke trigger. Plots werd je ineens angstig en probeerde je hopeloos de oorzaak van je angstige gevoelens te zoeken. Maar vaak kun je die niet vinden, om dat angst wordt veroorzaakt door trauma OF langdurige stress.

Waarschijnlijk heb je te maken met het laatste. Een groot deel van deze opgebouwde stress wordt veroorzaakt door te lang piekeren. Dit piekeren heeft een enorme impact op je lichaam en maakt je lichaam uiteindelijk gevoelig voor stress.

Waarom?

Omdat je brein dan denkt dat je in gevaar bent … omdat gepieker door je brein als “gevaar” wordt beschouwd.

Als je je angst wilt overwinnen, werk dan altijd aan het verminderen van je stress triggers, zoals piekeren, kritisch zijn over jezelf en niet-vergevingsgezind zijn. Dit helpt je om je lichaam minder gevoelig te maken voor stress.

En aan de andere kant is het belangrijk om aan meer leuke activiteiten deel te nemen, zoals afspreken met vrienden, lachen of iets doen waar je van houdt.

Ik weet dat het extreem moeilijk kan zijn om dat te doen (voor mij in ieder geval) maar je ervan bewust zijn is de eerste stap naar verandering.

Wil je weten hoe je snel de intensiteit van jouw angst verminderd? Download dan nu mijn GRATIS PDF waarin ik je uitleg hoe je dit snel kunt doen.

Tip #4: Vermijd alcohol en cafeïne

Mensen maken vaak de fout om alcohol en cafeïne de schuld te geven van hun angst. Gelukkig veroorzaken alcohol en cafeïne geen angst. Maar wat ze wel veroorzaken zijn de vergelijkbare symptomen van angst … en je angstige brein kan hierdoor in paniek raken wanneer het deze symptomen waarneemt.

Je moet begrijpen dat genezen van je angst niet gaat over het elimineren van symptomen en jezelf nooit meer angstig voelen. Het gaat erom dat je op een betere manier op je angst reageert. En als je leert hoe je beter kunt reageren… zullen de symptomen steeds minder worden.

Maar natuurlijk kunnen en moeten we ons best doen om mogelijke triggers van angst te elimineren. Daarom raad ik je aan om alcohol en cafeïne te vermijden. Als je deze twee dranken vermijd, vermijd je tevens symptomen die jouw angstige brein als triggers kan beschouwen… waardoor je ochtendangst kan afnemen.

Tip #5: Verander je reactie als je angstig bent

Nadat ik de DARE Response van Barry McDonagh had gelezen, kreeg ik een grote “openbaring” die me hielp mijn angst te genezen:

“Je angst genezen betekent niet de afwezigheid van angstige sensaties… maar op een betere manier reageren op je angst.”

Jezelf genezen van angst betekent leren om jezelf comfortabel te voelen in angstig discomfort. Het klinkt vreemd en je zou kunnen denken:

‘Wouter, wil je nu dat ik angst toesta? Ik bedoel… Ik wil het niet meer voelen! Je zegt dat ik mezelf genees door het gewoon toe te staan?! Dat lijkt het niet op te lossen!”

Ik weet hoe contra-intuïtief het lijkt, maar dit is wat ik bedoel:

Wanneer je angstig wordt en reageert met weerstand, woede en frustratie… voed je de angst alleen maar, totdat het uit de hand loopt en kan leiden tot een angstaanval. Als je het toelaat en er niet tegen vecht, leer je om niet in paniek te raken als je angstig bent.

Je staat toe dat je lichaam je angstig maakt, in plaats van olie op het vuur te gooien. Dit heeft tot gevolg dat je lichaam zichzelf reset en al snel merk je dat de angstige sensaties verminderen. Dit helpt je enorm om geen paniekaanval te krijgen bij het ontwaken.

Als je dit lang genoeg doet, kan jouw lichaam zichzelf resetten en zullen de symptomen aan intensiteit afnemen. En als je ook nog werkt aan het elimineren van stress, ben je goed op weg om angst en angstaanvallen in de ochtend te overwinnen.

Als je meer wilt leren over het overwinnen van angst, bekijk dan mijn GRATIS training waarin je de 3 grootste fouten laat zien die mensen met angst maken en wat je in plaats daarvan moet doen!

Conclusie

Ik hoop dat je na dit artikel meer kennis hebt opgedaan over hoe ochtendangst ontstaat en hoe de vijf bovenstaande tips je kunnen helpen om je ochtendangst te verminderen. Je weet nu hoe belangrijk het is om een ochtendroutine te hebben, te mediteren en te werken aan de oorzaken van je ochtendangst. Je hebt ook geleerd hoe belangrijk het is om alcohol en cafeïne te vermijden en je reactie op angst te veranderen. Je reactie veranderen is het beste wat je kunt doen om je angst te overwinnen, iets wat je kunt leren in de GRATIS training hieronder.

Wall 1 scaled

About Wouter

Wouter is a mindset coach from The Netherlands. For many years he suffered from depression and anxiety. It gave him the motivation to coach people on freeing themselves from anxiety. With more than 6000 blog visitors a month he helps many people on their journey towards less anxiety.

Do you want less anxiety today?

Watch this FREE Limited Time Training on how to Free Yourself from Anxiety in 60 days!

Share Post

New Posts

Recommended

Most Popular Stories

Untitled design

Watch FREE Training

My 3 Step Framework to Free Yourself From Anxiety

SNAG YOUR FREE SEAT