Angst in de Ochtend? Gebruik DEZE 5 Tips!

Leestijd: 5 minuten

Je hebt uren geslapen en na een verfrissende nacht, open je je ogen en BOEM! Je voelt je angstig…

Ik begrijp hoe lastig het is om wakker te worden met angst en je angstig te voelen in de ochtend. Het is iets waar ik zelf veel last van heb gehad.

In dit artikel geef ik je 5 handige tips om hiervan af te komen.

Waarom heb ik angst in de ochtend?

Er zijn twee redenen waarom je ‘s ochtends meer angstig bent. De eerste is dat je de gewoonte zou kunnen hebben om direct bij het opstaan te piekeren.

Je denkt aan je to-do lijst, de was, aan iedereen die je nog moet berichten, je werk en alle dingen die je gisteren eigenlijk had moeten doen. Of je maakt je zorgen over ernstigere stressoren zoals financiën en gezondheid.

Als je je zorgen maakt, creëer je een piek in cortisol, waardoor je je gespannen en gestrest voelt, en dit leidt soms zelfs tot een angstaanval bij het wakker worden.

De tweede reden waarom je ‘s ochtends angstig zou kunnen zijn, is omdat je gevoeliger zou kunnen zijn voor cortisol. Zoals ik hierboven al zei, is cortisol het “stress” -hormoon waardoor je je gestresst raakt. Maar wist je dat je cortisolspiegel na 30-45 minuten na het ontwaken piekt? Dit wordt de CAR (Cortisol Awakening Response) genoemd.

Vanwege deze hogere cortisol spiegels, zou je ‘s ochtends meer vatbaar kunnen zijn voor stress. En indien je dit verkeert interpreteert kan dit zelfs uitlopen tot een paniekaanval.

Dus… tijd voor de tips!

Hoe kom ik van mijn ochtendangst af?

Tip #1: Gebruik een ochtendroutine

Er is niets erger dan wakker worden… je gestrest voelen… en alle kanten op schieten! Als je worstelt met ochtendangst, is het laatste wat je wilt een chaotische ochtend, want dit vergroot alleen maar je angst.

Probeer een ochtendroutine te bedenken waaraan je je kunt houden. Dit zou een ochtendroutine moeten zijn die je angst verlicht, de chaos elimineert en je helpt om niet iedere ochtend te piekeren.

Als je een ochtendroutine hebt, heb je een systeem om je dag goed te beginnen, wat je veel energie bespaart.

Wat zou je kunnen doen om je ochtend goed te beginnen? Kan dit 20 minuten mediteren zijn? Een begeleide meditatie doen? Of het lezen van enkele pagina’s van je favoriete boek?

Zelf mediteer ik graag 20 minuten, om daarna 30 minuten iets te lezen met een kopje cafeïnevrije koffie.

Het gekke is… ik kijk nu zelfs uit naar mijn ochtenden!

Tip #2: Mediteer in de ochtend

Iets wat ik erg nuttig vond om mijn ochtendangst te verlichten, was om ‘s ochtends te mediteren. Wat me opviel was dat wanneer ik me moe of slaperig voelde… de hele wereld twee keer zo zwaar aanvoelde.

Mijn taken leken een onmogelijke hoeveelheid werk en alles in mijn leven leek me stress te bezorgen.

Maar wanneer ik mezelf toestond om wakker te worden en mijn energieniveaus te verhogen doormiddel van meditatie… nam de energie die ik intern had toe, totdat ik voelde dat ik in staat was om de “buitenwereld” aan te kunnen.

Klinkt spiritueel en vreemd, maar het is waar. Hoe meer energie je hebt, hoe minder overweldigend de wereld lijkt te zijn.

Om ‘s ochtends mijn energieniveau te verhogen, gebruik ik een guided meditatie van 20 minuten waarin ik me concentreer op dankbaarheid, vriendelijkheid en liefde. Deze gevoelens zijn het tegenovergestelde van angst… en zo wil ik mijn dag beginnen.

Niet met angst, maar met liefde en dankbaarheid als ik wakker word.

Tip #3: Werk aan de oorzaak van je ochtendangst

Vaak lijkt je angst of paniek vanuit het niets op te komen zonder een duidelijke trigger. Plots word je dan ineens angstig en probeer je hopeloos de oorzaak van je angstige gevoelens te zoeken. Maar vaak kun je die niet vinden, om dat angst wordt veroorzaakt door trauma OF onder langdurige stress staan.

Waarschijnlijk heb je te maken met het laatste. Een groot deel van deze opgebouwde stress wordt veroorzaakt door te lang piekeren. Dit piekeren heeft een enorme impact op je lichaam en maakt je lichaam uiteindelijk gevoelig voor stress.

Waarom?

Omdat je brein dan denkt dat je in gevaar bent … omdat gepieker door je brein als “gevaar” wordt beschouwd.

Als je je angst wilt overwinnen, werk dan altijd aan het verminderen van je stress triggers. Denk aan piekeren, kritisch zijn over jezelf en het niet oplossen van de problemen die je in je leven ervaart. Hierdoor wordt je lichaam na verloop van tijd minder gevoelig voor stress.

Aan de andere kant is het belangrijk om aan meer leuke activiteiten deel te nemen, zoals afspreken met vrienden of iets doen waar je van enthousiast van wordt.

Ik weet dat het extreem moeilijk kan zijn om dat te doen (voor mij in ieder geval) maar je ervan bewust zijn is de eerste stap naar verandering.

Tip #4: Vermijd alcohol en cafeïne

Mensen maken vaak de fout om alcohol en cafeïne de schuld te geven van hun angst. Gelukkig veroorzaken alcohol en cafeïne geen angst. Maar ze kunnen wel de symptomen van angst nabootsen… en je angstige brein kan hierdoor in paniek raken wanneer het deze symptomen waarneemt.

Je moet begrijpen dat herstellen van je angst niet gaat over het elimineren van de symptomen en jezelf nooit meer angstig voelen. Het gaat erom dat je op een betere manier op je angst reageert. En als je leert hoe je beter kunt reageren… zullen de symptomen steeds minder worden.

Maar natuurlijk is het ook belangrijk om de mogelijke triggers van angst te elimineren. Daarom raad ik je aan om alcohol en cafeïne te vermijden. Deze stofjes kunnen hoofdpijn, zweten, buikpijn of een snellopend hart veroorzaken. Deze symptomen lijken op die van angst, waardoor het slim is om ze flink te verminderen.

Tip #5: Verander je reactie als je angstig bent

Nadat ik de DARE Response van Barry McDonagh had gelezen, kreeg ik een grote “openbaring” die me hielp mijn angst te genezen:

“Je angst herstellen betekent niet de afwezigheid van angstige sensaties… maar op een betere manier reageren op je angst.”

Jezelf herstellen van angst betekent leren om jezelf comfortabel te voelen in je angstige discomfort. Het klinkt vreemd en je zou kunnen denken:

‘Wouter, wil je nu dat ik angst toelaat? Ik bedoel… Ik wil het niet meer voelen! Je zegt dat ik mezelf herstel door het gewoon toe te staan?! Dat lijkt het niet op te lossen!”

Ik weet hoe verwarrend dat is, maar dit is wat ik bedoel:

Wanneer je angstig wordt en reageert met weerstand, woede en frustratie… voed je de angst alleen maar. Als je het toelaat en er niet tegen vecht, kan je lichaam de angst verder loslaten.

Je staat toe dat je lichaam je angstig maakt, in plaats van olie op het vuur te gooien. Dit heeft tot gevolg dat je lichaam zichzelf reset en al snel merk je dat de angstige sensaties verminderen. Dit helpt je enorm om minder angst of paniek te hebben wanneer je wakker wordt.

Als je dit lang genoeg doet, kan jouw lichaam zichzelf resetten en zullen de symptomen van angst steeds zwakker worden. En als je ook nog werkt aan het verminderen van stress, ben je goed op weg om angst in de ochtend te overwinnen.

Conclusie

Je weet nu hoe belangrijk het is om een ochtendroutine te hebben, te mediteren en te werken aan de oorzaken van je stress in het leven. Je hebt ook geleerd hoe belangrijk het is om alcohol en cafeïne te vermijden en je reactie op angst te veranderen. Je reactie veranderen is het beste wat je kunt doen om je angst te overwinnen, iets wat je kunt leren in de GRATIS Gids hieronder.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders