Angst in de Ochtend? 6 Tips om er Vanaf te Komen!

Leestijd: 6 minuten

Waarom word ik iedere ochtend wakker met angst?!

Het was een vraag die ik mezelf iedere ochtend stelde. Gelukkig overwon ik mijn ochtend angst, en vandaag deel ik mijn 6 beste tips met jou!

Waarom heb ik ochtend angst?

Ik weet hoe vreselijk het is om ‘s ochtends wakker te worden na een vredige slaap… om dan direct overspoelt te worden met stress en angst. En voordat je het weet, razen de cortisol (stresshormoon) en adrenaline (vecht- of vluchthormoon) door je lichaam en voel je je angstig… alweer!

Weet je waarom je je zo vredig voelt als je slaapt? Het komt doordat je je aandacht (en dus ook je energie) niet geeft aan al je problemen in de buitenwereld. Je geeft je volledige aandacht aan je innerlijke wereld. Maar zodra je je ogen opent, gaat je energie vrijwel direct en onbewust naar al je problemen.

“Ik heb zoveel werk te doen vandaag! Kan ik mijn rekeningen wel betalen? Zal ik slagen voor mijn examens?! Waarom voel ik me zo gespannen!?”

Angst wordt vaak veroorzaakt door trauma of langdurig onder stress staan. En zodra je je ogen opent en je je zorgen begint te maken, schiet je cortisolspiegel omhoog en voel je je angstig.

Sommige mensen voelen “gewoon” stress, terwijl anderen eerder angst ervaren.

Gelukkig is het hebben van een hogere cortisol spiegel in de ochtend helemaal niet zo raar. Dit hormoon helpt je namelijk om wakker te worden en je klaar te maken voor de dag. Het wordt pas een “probleem” als het je dag negatief beïnvloed.

Dus, laten we snel verder lezen!

Morning Anxiety 1

Hoe ontstaat ochtendangst?

Ze zeggen dat zelfbewustzijn de eerste stap is naar verandering. Om jouw ochtendangst te overwinnen, kan het verstandig zijn om te proberen te identificeren wat jouw ochtend angst zou kunnen veroorzaken.

Don’t worry! Je hoeft dit niet tot in detail te weten, maar kan je slechts op weg helpen met het aanpakken van de problemen of pijntjes in je leven.

Een algemeen idee van wat je angstig zou kunnen maken, is voldoende. En als je dit lastig vind om te achterhalen is dat ook geen probleem. Je hoeft namelijk niet de oorzaak van je angst te weten om er vanaf te komen.

Als je een idee wilt krijgen van waar je angst vandaan zou kunnen komen, bekijk eens de onderstaande factoren:

#1 Stress op werk, thuis of op school

Voel je je gestrest als je denkt aan alles wat je moet doen op je werk, thuis of op school? Voel je veel zorgen opkomen als je aan deze aspecten van jouw leven denkt?

#2 Relatieproblemen

Word je angstig als je aan je relatie denkt? Word je bang, angstig of gewoon verdrietig als je denkt aan je geliefde, of de afwezigheid van liefde in je leven?

#3 Levensgebeurtenissen

Veel levensgebeurtenissen kunnen angst veroorzaken. Denk aan verhuizen (wat stressvol is, dat kan ik je wel vertellen), verhuizen naar een nieuwe stad, naar een nieuwe school gaan of een nieuwe baan krijgen. En wat als een naaste overlijdt? Deze levensgebeurtenissen kunnen veel zorgen en angst veroorzaken.

#4 Financiële Problemen

Raak je in paniek als je aan geld denkt? Ben je bang dat je nooit genoeg zult hebben? Of maak je je zorgen dat je niet rond kan komen? Financiële problemen zijn een van de meest voorkomende symptomen van angst.

#5 Lichamelijke en/of mentale gezondheidsproblemen

Ben je bang voor een drukkend gevoel op je borst? Een razend hart? Of het hebben van die pijnlijke hoofdpijn? Meestal zijn deze problemen onschuldig, maar als je angstig bent, bestempel je deze sensaties in je lichaam als worstcasescenario’s.

Wat zijn de symptomen van ochtendangst?

Hier is een kort overzicht van de meest voorkomende symptomen van ochtendangst:

#1 Diaree

Dit is iets waar ik het meest last van had. Iedere ochtend als ik angstig was, voelde ik maagkrampen en moest ik plotseling naar het toilet.

Sorry voor deze woorden, maar waar kwam al die poep toch vandaan? Ik weet het nog steeds niet. Het enige wat ik wél wist was dat het me meer gestrest maakte dan dat ik al was. Want elke keer dat ik angstig werd, begon ik me zorgen te maken over het krijgen van diarree.

#2 Buikpijn

Net als diarree komt buikpijn ook veel voor bij mensen die last hebben van ochtendangst. Je vecht- of vluchtsysteem werkt iets te hard als je angstig bent en voor sommige mensen betekent dat constipatie, of het tegenovergestelde (diarree).

#3 Trillen

Vreemde sensaties in je handen, rillingen, beven en het te warm of koud hebben zijn ook veel voorkomende symptomen van ochtendangst.

#4 Zich rusteloos en gespannen voelen

Omdat je lichaam zich in de vecht of vlucht reactie bevindt (wat angst eigenlijk is) denkt het dat er veel gevaar is in je omgeving. Omdat je zeer alert bent, kun je je rusteloos en gespannen voelen. Hierdoor vind je het moeilijk om te ontspannen.

#5 Prikkelbaarheid en vermoeidheid

Omdat je zeer alert bent, kun je prikkelbaarder en vermoeider worden. Het kost namelijk veel energie om angstig te zijn, wat verklaart waarom je je misschien meer vermoeid bent dan normaal.

#6 Veel voorkomende lichamelijke symptomen

Andere lichamelijke symptomen zijn spierspanning (zoals een drukkend gevoel op je borst), een hogere hartslag dan normaal of moeite met ademhalen.

#7 Veelvoorkomende mentale symptomen

Enkele veel voorkomende mentale symptomen zijn bijvoorbeeld concentratieproblemen. Probeer maar eens een boek te lezen als je angstig bent… het is bijna onmogelijk!

Je brein wil namelijk dat je in plaats van lezen, op zoek gaat naar het ingebeelde gevaar in je omgeving. Andere symptomen zijn irrationele gedachten, overdrijvingen en moeite met het beheersen van de zorgen of nervositeit.

Hoe overwin ik mijn ochtendangst?

Natuurlijk wil je nu weten hoe je van ochtendangst afkomt.

Ten eerste is het belangrijk je te verdiepen in wat angst eigenlijk is. Deze boeken raad ik je absoluut aan. Door angst beter te begrijpen zie je hoe onschuldig het is en wat je kunt doen om het te overwinnen.

Wat mij enorm heeft geholpen zijn de volgende 6 tips:

Tip #1: Wees aardig tegen je angst

De grootste fout die ik de studenten van mijn cursus zie maken, is dat ze hun angstgevoelens proberen te onderdrukken. Dit is een business class ticket naar meer angst en paniek.

Waarom?

Omdat je je brein laat zien dat angst iets is om bang voor te zijn. Wanneer je je angstig voelt: probeer de angst dan toe te laten. Zeg tegen jezelf dat het oké is om je angstig te voelen en dat er niets ergs zal gebeuren. De DARE Response van Barry McDonagh is een echte aanrader om dit te leren.

Ook raad ik je aan om mijn GRATIS gids te downloaden, waarin ik je uitleg hoe je angst en paniek kunt overwinnen.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px

Tip #2: Dankbaarheids meditatie

Elke ochtend mediteer ik 20 minuten en probeer ik dankbaar te zijn voor een paar dingen in mijn leven. Het zijn zowel de kleine als grote dingen. Waar ik ook dankbaar voor probeer te zijn: ik denk geen dankbaarheid, ik voel het.

Ik laat mijn hart warm worden van liefde en vreugde en zorg dat ik mijn brein train om meer dingen te vinden om dankbaar voor te zijn gedurende de dag. Ik kan niet genoeg benadrukken dat een dankbaarheidsroutine me veel heeft geholpen om mijn ochtendangst te overwinnen.

Tip #3: Maak een to-do lijst de dag van te voren

Dit spreekt voor zich. Maak ‘s ochtends geen to-do-lijstjes, maar doe dit een dag van tevoren. Hierdoor hoef je ‘s ochtends niet na te denken over alles wat je moet doen.

Tip #4: Let op je zelfpraat

Hoe praat je ‘s ochtends tegen jezelf? Heb je gedachten als: “O god, weer een dag met zoveel dingen om te doen! Hoe ga ik hiermee om?” Of heb je gedachten als: “Drukke dag vandaag, maar ik kan perfect omgaan met wat er op mijn pad komt?”

Let op de woorden en beelden die in jouw hoofd omgaan, want ze hebben een direct effect op je lichaam. Positieve woorden en beelden staan gelijk aan positieve gevoelens… en andersom.

Tip #5: Drink geen koffie meer

Koffie veroorzaakt geen angst, maar je voelt je na het drinken van koffie wel alert en meer gespannen (en dat lijkt op angst). Probeer iets anders te drinken of een koffie zonder cafeïne.

Tip #6: Probeer je problemen beter aan te pakken

Hoe ga je om met je problemen? Duw je alles weg in de hoop dat het verdwijnt? Of laat je je gevoelens naar boven komen als ze zich voordoen?

De meeste mensen duwen hun gevoelens weg… in de hoop dat ze weggaan. Ze kijken de andere kant op, zien hun problemen niet onder ogen en denken dat hoe langer ze wachten, hoe beter de situatie zal worden. Dit is echter nooit het geval.

Uiteindelijk zullen al je gevoelens ooit naar boven komen, dus het is beter om er op de juiste manier mee om te gaan. Dit betekent dat je je gevoelens voelt en ook op laat komen wanneer ze op willen komen. Dit ontlast je zenuwstelsel en kan je angst snel verlichten.

Conclusie

Het overwinnen van angst in de ochtend is belangrijk om jouw dag goed te beginnen. Het overwinnen van je ochtendangst bestaat uit het gebruiken van de bovenstaande tips, maar vooral ook door op een nieuwe manier te reageren op je ochtend angst.

In plaats van te zeggen:
“Oh nee… ik voel me weer angstig,” wanneer je je ogen opent in de ochtend, kun je ook zeggen: “Ja, ik voel me weer angstig vandaag, maar ik laat de angst toe en ga door met wat ik wil doen.”

Probeer te blijven doen wat de niet angstige jij zou doen.

Wil jij de volgende stap nemen en je angst of paniek overwinnen? Download dan nu jouw GRATIS gids.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders