Angstgevoelens in de ochtend: Hoe kom ik hier SNEL vanaf?

Waarom word ik elke ochtend wakker met angstgevoelens?!

Het was een vraag die ik mezelf iedere ochtend stelde. De laatste jaren was ik zo gewend aan maagkrampen, diarree en angst als ik wakker werd, dat ze me niet eens meer opvielen.

Maar waarom werd ik eigenlijk wakker met angst? Laten we eens kijken wat ochtendangst veroorzaakt, de symptomen van ochtendangst en hoe we dit kunnen overwinnen.

Waarom heb ik angstgevoelens in de ochtend?

Ik weet hoe vreselijk het is om ‘s ochtends wakker te worden na een vredige slaap… om dan direct overspoelt te worden met stress en zorgen. En voordat je het weet, razen de cortisol (stresshormoon) en adrenaline (vecht- of vluchthormoon) door je lichaam en voel je je angstig… alweer.

Weet je waarom je je zo vredig voelt als je slaapt? Het komt doordat je je aandacht (en dus ook je energie) niet geeft aan al je problemen, levensvragen en stress factoren in de buitenwereld. Je geeft je volledige aandacht aan je innerlijke wereld. Maar zodra je je ogen opent, gaat je energie vrijwel direct en onbewust naar al je problemen.

“Ik heb zoveel werk te doen vandaag! Kan ik mijn rekeningen wel betalen? Zal ik slagen voor mijn examens?! Waarom voel ik me zo gespannen!?”

Angst ontstaat als een reactie op overmatige stress en zorgen. En zodra je je ogen opent en je je zorgen begint te maken, schiet je cortisolspiegel omhoog en voel je je angstig. Sommige mensen voelen “gewoon” stress, en anderen die wat meer piekeren voor langere tijd, kunnen angst ervaren.

Maar laat het duidelijk zijn dat een hoge cortisol in de ochtend helemaal niet erg is. Dit hormoon helpt je namelijk om wakker te worden en je klaar te maken voor de dag. Het wordt pas een probleem als je ZO VEEL in je lichaam hebt, dat je je gespannen en angstig voelt.

Morning Anxiety 1

Hoe ontstaat ochtendangst?

Ze zeggen dat zelfbewustzijn de eerste stap is om jezelf te veranderen. Om jouw ochtendangst te overwinnen, kan het verstandig zijn om te proberen te identificeren wat deze angst veroorzaakt. Je hoeft dit niet tot in detail te weten (want hierdoor krijg je alleen maar meer om over te piekeren).

Gewoon een algemeen idee van wat je angstig zou kunnen maken, is voldoende. En als dat moeilijk te identificeren is, weet dat dit geen probleem is.

Als je een idee wilt krijgen van waar je angst vandaan zou kunnen komen, lees dan deze factoren en kijk of er iets resoneert.

#1 Stress op werk, thuis of op school

Voel je je gestrest als je denkt aan alles wat je moet doen op je werk, thuis of op school? Voel je veel zorgen opkomen als je aan deze aspecten van jouw leven denkt?

#2 Relatieproblemen

Word je angstig als je aan je relatie denkt? Word je bang, angstig of gewoon verdrietig als je denkt aan je geliefde, of de afwezigheid van liefde in je leven?

#3 Levensgebeurtenissen

Veel levensgebeurtenissen kunnen angst veroorzaken. Denk aan verhuizen (wat stressvol is, dat kan ik je wel vertellen), verhuizen naar een nieuwe stad, naar een nieuwe school gaan of een nieuwe baan krijgen. En wat als een naaste overlijdt? Deze levensgebeurtenissen kunnen veel zorgen en angst veroorzaken.

#4 Financiële Problemen

Raak je in paniek als je aan geld denkt? Ben je bang dat je nooit genoeg zult hebben? Of maak je je zorgen dat je niet rond kan komen? Financiële problemen zijn een van de meest voorkomende symptomen van angst.

#5 Lichamelijke en/of mentale gezondheidsproblemen

Ben je bang voor een drukkend gevoel op je borst? Een razend hart? Of het hebben van die pijnlijke hoofdpijn? Meestal zijn deze problemen onschuldig, maar als je angstig bent, bestempel je deze sensaties in je lichaam als worstcasescenario’s.

Ochtendangst

Wat zijn de symptomen van ochtendangst?

Natuurlijk wil je weten of je te maken hebt met ochtendangst of iets anders. Hier is een kort overzicht van de meest voorkomende symptomen van ochtendangst:

#1 Diaree

Dit is iets waar ik het meest last van had. Iedere ochtend als ik angstig was, voelde ik maagkrampen en moest ik plotseling naar het toilet. Waar kwam al die poep toch vandaan? Ik weet het nog steeds niet. Het enige wat ik wist was dat het confronterend was en het me meer gestrest maakte dan dat ik was. Want elke keer dat ik angstig werd, begon ik me zorgen te maken over het krijgen van diarree.

#2 Buikpijn

Net als diarree komt buikpijn ook veel voor bij mensen die last hebben van ochtendangst. Je vecht- of vluchtsysteem werkt iets te hard als je angstig bent en voor sommige mensen betekent dat constipatie, of het tegenovergestelde (diarree).

#3 Trillen

Vreemde sensaties in je handen, rillingen, beven en het te warm of koud hebben zijn ook veel voorkomende symptomen van ochtendangst.

#4 Zich rusteloos en gespannen voelen

Omdat je lichaam zich in de vecht of vlucht reactie bevindt (wat angst eigenlijk is) denkt het dat er veel gevaar is in je omgeving. Omdat je zeer alert bent, kun je je rusteloos en gespannen voelen. Hierdoor vind je het moeilijk om te ontspannen.

#5 Prikkelbaarheid en vermoeidheid

Omdat je zeer alert bent, kun je prikkelbaarder en vermoeider worden. Het kost hierdoor veel energie om angstig te zijn, wat verklaart waarom je je misschien meer vermoeid voelt dan normaal.

#6 Veel voorkomende lichamelijke symptomen

Andere lichamelijke symptomen zijn spierspanning (zoals een drukkend gevoel op je borst), een hogere hartslag dan normaal of moeite met ademhalen.

#7 Veelvoorkomende mentale symptomen

Enkele veel voorkomende mentale symptomen zijn bijvoorbeeld concentratieproblemen. Probeer maar eens een boek te lezen als je angstig bent… het is bijna onmogelijk! Je geest wil dat je in plaats daarvan op zoek gaat naar gevaar in je omgeving, omdat het angstig is. Andere symptomen zijn irrationele gedachten, overdrijvingen en moeite met het beheersen van de zorgen of nervositeit.

Hoe kom ik van ochtendangst af?

Natuurlijk wil je nu weten hoe je van ochtendangst afkomt. Ten eerste is het belangrijk je te verdiepen in angst, waardoor ik je deze boeken absoluut aanraad. Je wilt je dag als een “normaal” mens zonder piekeren of angst beginnen. Onthoud dat je je angstig voelt… maar niet bent als persoon. Je vecht- of vluchtreactie werkt gewoon een beetje te goed. Om mijn eigen ochtendangst te overwinnen heb ik de volgende tips geprobeerd:

#1 Wees aardig tegen je angst

De grootste fout die ik mijn cliënten zie maken, is dat ze hun angstgevoelens proberen te onderdrukken. Dit is een business class ticket naar meer angst en paniek. Waarom? Omdat je je brein laat zien dat angst iets is om bang voor te zijn. Wanneer je je angstig voelt: reageer met liefde. Zeg tegen jezelf dat het oké is om je angstig te voelen en dat er niets ergs zal gebeuren. De DARE Response van Barry McDonagh is een echte aanrader om dit te leren.

Ook heb ik een GRATIS PDF die je kunt downloaden, met daarin de exacte techniek die ik mijn betaalde cliënten leer.

#2 Dankbaarheidsmeditatie

Elke ochtend mediteer ik 20 minuten en probeer ik dankbaar te zijn voor een paar dingen in mijn leven. Het kunnen kleine of grote dingen zijn. Waar ik ook dankbaar voor probeer te zijn: ik denk geen dankbaarheid, ik voel het. Ik laat mijn hart warm worden van liefde en vreugde en zorg dat ik mijn brein train om meer dingen te vinden om dankbaar voor te zijn gedurende mijn dag. Ik kan niet genoeg benadrukken dat een dankbaarheidsroutine me veel heeft geholpen om mijn ochtendangst te overwinnen.

#3 Maak een to-do lijst de dag van te voren

Dit spreekt voor zich. Maak ‘s ochtends geen to-do-lijstjes, maar doe dit een dag van tevoren. Hierdoor hoef je ‘s ochtends niet na te denken over alles wat je moet doen.

#4 Let op je zelfpraat

Hoe praat je ‘s ochtends tegen jezelf? Heb je gedachten als: “O god, weer een dag met zoveel dingen om te doen! Hoe ga ik hiermee om?” Of heb je gedachten als: “Drukke dag vandaag, maar ik kan perfect omgaan met wat er op mijn pad komt?”

Let op de woorden en beelden die in jouw hoofd omgaan, want ze hebben een direct effect op je lichaam. Positieve woorden en beelden staan gelijk aan positieve gevoelens… en andersom.

#5 Drink geen koffie meer

Koffie veroorzaakt geen angst, maar je voelt je na het drinken van koffie wel alert (en dat is wat angst ook doet). Probeer iets anders te drinken of een koffie zonder cafeïne.

#6 Probeer je problemen beter aan te pakken

Hoe ga je om met je problemen? Duw je alles weg in de hoop dat het verdwijnt? Of laat je je gevoelens naar boven komen als ze zich voordoen? De meeste mensen duwen hun gevoelens weg… in de hoop dat ze weggaan. Ze kijken de andere kant op, zien hun problemen niet onder ogen en denken dat hoe langer ze wachten, hoe beter de situatie zal worden. Dit is echter nooit het geval.

Uiteindelijk zullen al je gevoelens ooit naar boven komen, dus het is beter om er op de juiste manier mee om te gaan. Dit betekent dat je je gevoelens voelt en ook op laat komen wanneer ze op willen komen. Dit ontlast je zenuwstelsel en kan je angst snel verlichten.

Conclusie

Het overwinnen van angst in de ochtend is belangrijk om jouw dag goed te beginnen. Het overwinnen van je ochtendangst bestaat uit het gebruiken van de bovenstaande tips, maar vooral ook door op een nieuwe manier te reageren op je ochtend angst. In plaats van te zeggen:

“Oh nee… ik voel me weer angsrig,” wanneer je je ogen opent in de ochtend, kun je ook zeggen: “Ja, ik voel me weer angstig vandaag, maar het is minder dan gister.”

Of als het niet minder is dan gister kun je jezelf gerust stellen met dat het OK is om je zo te voelen… om daarna toch te doen wat de niet angstige jij zou doen.

Als je de volgende stap wilt zetten en je angstgevoelens wilt verminderen, kijk dan naar mijn tijdelijke gratis masterclass waar ik je help om écht afscheid te nemen van jouw angststoornis.

Wall 1 scaled

About Wouter

Wouter is a mindset coach from The Netherlands. For many years he suffered from depression and anxiety. It gave him the motivation to coach people on freeing themselves from anxiety. With more than 6000 blog visitors a month he helps many people on their journey towards less anxiety.

Do you want less anxiety today?

Watch this FREE Limited Time Training on how to Free Yourself from Anxiety in 60 days!

Share Post

New Posts

Recommended

Most Popular Stories

Untitled design

Watch FREE Training

My 3 Step Framework to Free Yourself From Anxiety

SNAG YOUR FREE SEAT