Angst Overwinnen? Dit Moet je Doen!

Leestijd: 4 minuten

Als ik je zou vertellen dat de tip uit dit artikel het verschil maakt tussen voor altijd worstelen met angst en paniek, of het overwinnen en in vrijheid van je angst leven… zou je het proberen?

Iemand die ik afgelopen maand had geholpen, laten we haar Demi noemen, had enorm veel last van paniekaanvallen en angstgevoelens. Ze had alles geprobeerd om er vanaf te komen, wilde de handdoek in de ring gooien en nam toen contact met me op.

Drie weken later gebruikte ze het advies uit deze video en behaalde ze het volgende resultaat… maar wat deed ze anders?

Reviews Angst Coach Wouter Manders

Hoe deze persoon haar angstgevoelens verminderde en paniekaanvallen overwon kwam door 3 dingen, en dit is de eerste.

#1: Dans met je angst

Al mijn hele leven wilde ik een keer naar een event van Tony Robbins. Tony is een van de grootste (letterlijk, want hij is 2 meter lang) motivational speakers ter wereld en heeft mensen als prinses Diana en talloze andere beroemde mensen gecoached. 

Afgelopen jaar merkte ik dat ik heel veel overtuigingen had die me in de weg zaten. Dus ik besloot naar zijn event te gaan om mijn mindset te verbeteren. 

Dus… ik ging naar Miami.

Tijdens het 4 daagse event, stonden we stil bij onze gezondheid, mindset, maar ook onze angsten… en toen werd het interessant. 

Tony vroeg of iemand het podium kon opkomen. Na een paar minuten kwam er een man op het podium en keken 20.000 ogen vol verwachting naar wat er zou gebeuren.

Tony legde zijn hand op de schouder van de man en zei: laten we zeggen dat hij angst is.

Ze hielden elkaar vast en toen vroeg Tony of de man alle kanten op wilde rennen zonder hem los te laten.

Dus de man ging alle kanten op en toen zei Tony het volgende:

“Als de angst me meesleurt, in plaats van te doen alsof het er niet is, of er tegen vechten… waarom niet in lijn zijn met de angst en het met hem eens zijn? Het moment dat ik in lijn ben met de angst en zeg: “Ja ik heb deze angst, ik ben een mens… zal de angst je een stuk minder van slag maken.” Je ziet de angst en gaat met de angst mee, in plaats van er tegenin, want zo wordt de angst moe en niet jij.”

Wat Tony vertelde, omschreef precies hoe ikzelf mijn angstgevoelens en paniekaanvallen had overwonnen. Maar het was nogmaals de bevestiging dat dit de manier is om paniek en angst te overwinnen.

Dit is aan Demi vroeg ik of ze meer met de angst kon meebewegen, in plaats van er tegenin gaan, want dat advies was de basis voor mijn eigen herstel.

Of je nu angstgevoelens hebt, bang bent voor paniek in een bepaalde locatie, of angstige symptomen hebt… beweeg met de angst mee, want zo zal de angst na een tijdje uitgeput zijn en niet jij.

En dat doe je op de volgende manier:

#2: Leren goed reageren

Een paar maanden geleden kwam Demi ineens terecht in mijn DM op Instagram en ze vertelde het volgende:

“Wouter, ik heb zo veel last van angst en paniek. Het komt gewoon soms zonder enige reden. Ik heb alles geprobeerd, maar niets heeft gewerkt. Ik ben zo jong, moet ik hier de rest van mijn leven mee leven?”

Natuurlijk stelde ik haar direct gerust over het feit dat meer mensen hier last van hadden en dat ze hier zeker 100% vanaf kon komen.

Dus we maakten kennis en haar skeptiek naar de methode die ik uitleg in deze video’s verdween en uiteindelijk mocht ik haar helpen.

Binnen twee weken werd de paniek minder. Van een 10 naar een 6 en na een poosje was dat cijfer nog verder naar beneden gegaan.

En dit is waarom:

Demi leerde wat ze wél en niet moest doen wanneer de angstige gedachten, gevoelens en symptomen kwamen opzetten.

Voorheen probeerde ze de angst te relativeren, wat de psycholoog haar vroeg om te doen. Ook vocht ze tegen de angst wat zorgde dat de angst erger werd.

Maar de grootste verandering was dat ze besloot mee te bewegen met de angst. Oftewel: surfen op de golf aan angst, in plaats van tegen de golf ingaan en aan de kant worden geslingerd. 

Dit is ook wat Tony Robbins vertelde tijdens het event: dans met je angst… stop met het negeren en vechten, want dan verlies je altijd.

Vier jaar lang zat ik in verwarring over wat er in godsnaam met me aan de hand was, hoe ik de angst kon overwinnen en ook Demi ervaarde die verwarring.

En geloof me, het is slopend om niet te weten hoe je dit overwint en je af te vragen of je ooit nog hier vanaf kan komen.

Maar de oplossing was zo eenvoudig, waardoor bij zowel mijzelf als deze deelneemster de paniekklachten als sneeuw voor de zon verdwenen.

En ja, het klinkt abstract “meebewegen met de golf aan angst” en mocht je hier meer over willen leren dan raad ik je aan om dit artikel te lezen.

Want wanneer je gaat meebewegen met de golf is het tijd voor een belangrijke stap.

#3: Jezelf in situaties plaatsen

Wanneer je hebt geleerd wat je wél en niet moet doen wanneer de angst komt opzetten en voortaan gaat meebewegen met de angst, is het belangrijk om te oefenen.

Demi was gestopt met het negeren van de angst, het relativeren en in vechten tegen de angst. Vanaf nu besloot ze om mee te bewegen met de golf.

Om de angst te voelen, zonder er iets mee te doen. Wat ik haar hierna vroeg was of ze zichzelf in situaties kon plaatsen die zorgden voor angst. 

Het mooiste is dat ik dat haar eigenlijk niet vroeg, want ze besloot het gewoon zelf te doen! 

Ze besloot eens een super drukke sportschool in te gaan, eens tijdens piekdrukte de Jumbo in te stappen en verder van huis te gaan… allemaal om de angst op te wekken en deze nieuwe methode toe te passen.

En wat er gebeurde was dat na een tijdje ze steeds meer van haar vrijheid begon terug te winnen. De spontaniteit kwam weer terug in het leven en ze maakte stappen richting herstel. Haar nervositeit nam af en het zelfvertrouwen in haar lichaam kwam terug.

Dus aan jou wil ik vragen of je eens kan gaan oefenen met het dansen met je angst, het meebewegen… en het niet langer negeren of er tegenin gaan. 

Beweeg mee met de angst, want zo put je de angst uit en niet jezelf. En oefen dit iedere keer als de angst spontaan komt opzetten, of in bepaalde situaties en locaties die momenteel zorgen voor angst.

Wil jij meer leren over het overwinnen van angst en paniek? Neem dan deel aan de gratis training waar ik je de volledige methode uitleg.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders