Hoe ik Angst & Paniek Overwon (ZONDER Medicijnen!)

Leestijd: 5 minuten

Een paar jaar geleden heb ik zo veel last gehad van angst en paniek, dat mij werd geadviseerd om medicijnen te slikken.

Maar ik besloot het niet te doen, hoe ellendig ik mezelf ook voelde. Wat ik wel besloot te doen was zo veel mogelijk te weten komen over angst, totdat ik mijn angst en paniek volledig had overwonnen zonder medicatie te slikken.

En in deze blog vertel ik je hoe ik dat heb gedaan!

Stap #1: Je hoeft niet te weten waar angst en paniek vandaan komen

Een van de ergste angst aanvallen die ik meestal had, waren de momenten waarin mijn hele lichaam begon te prikken van de stress. Mijn handen tintelden, mijn hart klopte snel en ik vroeg me af wat ik in godsnaam moest doen om dit te laten stoppen.

Iedere keer als het gebeurde ging ik op de grond liggen, probeerde ik op mijn ademhaling te letten en uit te vogelen wat nu weer de oorzaak was van mijn angst.

“Heb ik misschien te hard gewerkt vandaag? Heb ik misschien verkeerd geademd? Ben ik misschien gewoon ziek?”

Vraag na vraag probeerde ik te beantwoorden, totdat ik volledig in mijn hoofd zat te piekeren.

Kreeg ik het antwoord op mijn vraag?

Nee… nooit. En dat komt omdat het enorm lastig is om rationeel na te denken, wanneer je je enorm emotioneel voelt. Alles lijkt uit verhouding te staan, verdraaid te zijn of extra beladen te voelen. Hierdoor kom je niet tot logische conclusies.

Het frustrerende was dat ik steeds vaker die angstaanvallen kreeg en ik geen enig idee had wat ik dan wél moest doen.

Maar toen gebeurde het. Ik luisterde naar een online recording over angst en dit is wat er werd gezegd:

“Je hoeft je angst niet uit te vogelen om het op te lossen. Het is niet nodig om de oorzaak te weten, want het is niet hetgeen dat je angst zal verlichten. Dit komt pas later. Jouw herstel draait om hoe je nu reageert op je angstige gevoelens.”

En het maakte perfect sense. Stel je voor, ik lag op de grond met tintelende handen en zou zeggen:

“Oh dit komt allemaal doordat ik de lat zo hoog leg.”

Om dan ineens gewoon op te staan alsof er niets aan de hand is. Natuurlijk niet. Weten wat de oorzaak is, helpt niet om je angst te overwinnen. Maar mogelijke oorzaken vinden is wél belangrijk als je veel verder bent in je herstel.

Dus toen ik dit begreep ging ik naar de tweede stap.

Stap #2: Zorg dat angst er niet meer toe doet

Nadat ik was gestopt met het proberen uit te vogelen van mijn angst en paniek, liep ik tegen het volgende probleem aan.

“Oke ik ben gestopt met piekeren over mijn angst, maar ik ben echt helemaal klaar met wat ik voel.”

Ik raakte gefrustreerd, omdat de tintelingen er nog steeds waren en ik me angstig bleef voelen. Moest ik wél medicatie gebruiken?

Dus ik begon steeds vaker te ijsberen, in de hoop op het magische antwoord.

“Meer boeken lezen? Meer yoga? Meer sporten? Wellicht rennen? Of misschien ademhalen?”

Ik had alle opties geprobeerd, maar niets werkte. Nadat ik terugkwam van een keer sporten en me weer ineens angstig voelde, plofte ik op de bank en besloot ik al het vechten gewoon op te geven.

En toen gebeurde er iets waardoor ik het volgende realiseerde.

angry lady

“Wat nu als ik helemaal NIETS probeer en doe? Wat nu als ik de golf aan angst over me heen laat komen en er niet meer zo van slag van raak?”

Hoe ik dit inzicht had gekregen? Omdat ik op de bank plofte en het gewoon opgaf. Ik besloot niet meer te vechten en worstelen tegen wat ik voelde.

“I don’t care dat mijn handen tintelen,” zei ik tegen mezelf. “Als dit het enige is, dan kan ik hiermee leven.”

Wat er vervolgens gebeurde is dat ik niet langer op de grond ging liggen om de angst te laten verdwijnen, maar ik besloot te doen wat de niet angstige ik zou doen… ook al voelde ik me angstig!

Het resultaat?

Minder frustratie, minder spanning en minder teleurstelling in mezelf, waardoor de stress op mijn lichaam verminderde.

En minder stress is minder angst… en dat brengt me naar de derde tip.

Stap #3: Verminder je gevoeligheid voor angst

Nadat ik probeerde te oefenen om OK te zijn met wat ik voelde, zowel de paniek als de angstgevoelens, probeerde ik de volgende stap te nemen.

Als je angstig bent dan heb je een overactief zenuwstelsel. Je bent niet kapot, raar, of ziek: je zenuwstelsel is gewoon snel overprikkeld.

Dit komt omdat je parasympatische zenuwstelsel minder actief is, terwijl je sympatische zenuwstelsel overactief is.

Om het simpel te maken: je parasympatische zenuwstelsel is je “rust en geniet zenuwstelsel” en je sympatische zenuwstelsel is je “vecht- of vlucht zenuwstelsel”.

Normaal zijn deze twee volledig in balans en heeft het “rust en geniet” zenuwstelsel de overhand. Maar wanneer je angstig bent is dit omgedraaid en neemt het vecht- of vlucht zenuwstelsel sneller en vaker de overhand.

Het doel is dus om te zorgen dat het rust en geniet zenuwstelsel actiever wordt, want hierdoor worden we minder snel angstig.

Tegenwoordig leer ik alle studenten van de cursus Vrijheid van Angst de Big 5.

Dit zijn de 5 grootste dingen die je kunt doen om jouw angstgevoelens te verminderen. 

Denk aan het verbeteren van hun dieet, sporten en andere stressverlichtende techieken. Want door dit te beoefenen, zorgen we dat het rust en geniet zenuwstelsel actiever wordt.

En zorgen dat dit actiever wordt is een hele belangrijke stap in het overwinnen van je angst.

Dus je bent nu gestopt met piekeren over waarom je angstig bent, je probeert anders te reageren op wat je voelt en je probeert jouw angst te verlichten… what’s next?

Dat is het volgende, belangrijke onderwerp.

Stap #4: Zelfliefde is super belangrijk

Vroeger was ik altijd boos en gefrustreerd op mezelf als ik weer eens angst of paniek had. Ik gaf mezelf volledig de schuld voor wat ik dacht en voelde.

Waarom? Omdat het in mijn hoofd zat. Dus het was mijn verantwoordelijkheid om er op eigen houtje, zo snel mogelijk af te komen.

Helaas zorgde dit er niet alleen voor dat ik continu faalde en teleurgesteld was in mezelf… ook had ik helaas geen gevoel van zelfliefde meer.

dressing mirror

Ik was niet trots op wie ik was en keek in de spiegel met grote teleurstelling.

“Wat ben je nu voor een man, Wouter? Angstig om de kleinste dingen.”

Helaas zorgden deze gedachten voor veel emoties en teleurstelling in mezelf. Gelukkig had ik dit door en kon ik er iets aan doen.

Zelfliefde is rocket fuel. Wanneer je leert om van jezelf te houden, verandert je leven van zwart wit naar de felste kleuren. De donkere wolken vol regen verdwijnen en de zon zal doorbreken. Je krijgt meer energie, wordt meer vergevend naar jezelf en creëert optimisme. En energie en optimisme is wat je nodig hebt bij het overwinnen van angst en paniek.

Ik besloot de High-Five Habit te lezen van Mell Robins.

Heb je ooit een High-Five gehad? Voelde goed toch?

In haar boek legde ze uit dat de meeste mensen boos en teleurgesteld naar zichzelf kijken in de spiegel. Maar door jezelf iedere keer een High-Five te geven in de spiegel, associeert je brein “blijheid” en “jezelf zien” met elkaar.

Door dit keer op keer te doen, begon ik uit te kijken naar mezelf zien. Ook al was ik enorm sceptisch om mezelf een high-five geven in de spiegel… werd ik steeds een beetje blijer toen ik mezelf zag in de spiegel.

En dat is een grote stap naar meer zelfliefde, wat je nodig hebt om jouw angst en paniek te overwinnen. In combinatie met de andere tips kun jij absoluut jouw angst en paniek overwinnen zonder medicatie.

De kracht van herstel zit in jezelf. Ook al voel je je soms verward en verloren: die kracht zit en blijft voor altijd in je zitten.

Wil jij de volgende stap nemen om je angst en paniek te overwinnen zonder medicatie? Neem dan nu deel aan de gratis mini-cursus.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders