Ochtend Angst Overwinnen? ZO DOE JE DAT!

Leestijd: 5 minuten

Word jij altijd wakker en voel je je angstig en gestresst? Dan is dit artikel voor jou, omdat ik je precies ga uitleggen waar dit vandaan komt en hoe je dit kunt oplossen. Zowel ikzelf als veel mensen die ik heb gecoached hadden hier veel last van, maar door de tips uit dit artikel hebben ze hun ochtend angst overwonnen.

Laten we de eerste vraag meteen beantwoorden: waarom heb ik angst in de ochtend?

Waarom ‘s ochtends angstig?

De eerste vraag die je waarschijnlijk hebt is: waarom heb ik eigenlijk angst in de ochtend?

Het kan namelijk enorm frustrerend en onverklaarbaar zijn waarom je je ineens zo voelt. Gelukkig is het antwoord hierop erg simpel.

De eerste reden kan zijn dat je direct begint te piekeren bij het opstaan. Je denkt meteen aan alles dat je moet gaan doen die dag. Denk aan simpele huishoudelijk taken, misschien je studie of wellicht je baan. Maar je kunt ook direct weer geconfronteerd worden met ergere factoren, zoals je slechte gezondheid, relatie of financiële situatie.

We piekeren wanneer we een probleem hebben waar we heel veel om geven en dat veel voor ons betekent, maar waar we een probleem zien. Door piekeren proberen we dat probleem op te lossen.

Maar ons brein ziet piekeren als een teken van gevaar. Wanneer we dus piekeren dan laat ons lichaam het stresshormoon cortisol los, waardoor we gespannen worden.

Dit kan zorgen voor een zwaar gevoel, hartkloppingen of gewoon spanning in het lichaam. 

De tweede reden waarom je ’s ochtends angstig zou kunnen zijn, is omdat je wellicht gevoeliger bent voor cortisol. Zoals ik al zei: dit is het stress hormoon. Wanneer je last hebt van stress en angstklachten dan kan dit hormoon meer impact op je maken.

Wist je dat je trouwens cortisolspiegel na 30-45 minuten na het opstaan een piek bereikt? Dit wordt de CAR (Cortisol Awakening Response) genoemd.

Dit helpt je met het opstaan en alert worden in de ochtend, maar wanneer we last hebben van angst kan dit voor ons harder binnenkomen omdat ons lichaam gevoeliger is voor de cortisol. 

In alle studenten van de cursus leer ik ook dat wij, mensen met angst, gewoon een vol emmertje hebben. En als er dan een angstige gedachte of gevoel in dat emmertje komt dan overstroomt dit meteen. We zijn dus iets gevoeliger voor de cortisol.

Dus, piekeren kan een oorzaak zijn, maar ook jouw gevoeligheid voor cortisol. 

Nu je dit weet wil je natuurlijk ook weten hoe je hier vanaf kunt komen.

Laten we eens kijken!

Wat te doen bij angst in de ochtend?

De volgende 5 tips gaan je helpen om jouw ochtend angst te overwinnen… en dit is de eerste:

Tip #1: Bereid je ochtenden voor

Een van de belangrijkste tips om ochtend angst te overwinnen is door je ochtend voor te bereiden.

Ik bedoel niet dat je hele plannen moet gaan smeden de dag van te voren over hoe je jouw ochtenden gaat tackelen. Wat ik bedoel met het voorbereiden van je ochtenden is dat je de avond ervoor actief moet nadenken over hoe je jouw ochtend zo vloeiend mogelijk kunt maken.

Voor mij betekent dit dat ik mijn kleren al klaar leg, mijn tas pak, mijn oortjes neerleg om te mediteren, mijn smoothie maak en mijn theekopje klaarzet. Door dit te doen hoef ik minder te doen voor mijn gevoel.

En een smoothie maken in de ochtend is sowieso geen goed idee, want dat klinkt alsof er twaalf F-16’s door de keuken vliegen.

Ook is het verstandig om niet je to-do list in de ochtend te maken, maar de avond ervoor. Zo ga je niet meteen piekeren over wat je moet doen, maar heb je een lijstje van actiepunten die je die dag wil doorvoeren. Ik gebruik de app “Microsoft To-Do” bijvoorbeeld en dat bevalt super goed.

Maar je kunt meer tips gebruiken om je ochtend angst te overwinnen en dit is de tweede:

Tip #2: Neem tijd om op te starten

De tweede tip om ochtend angst te overwinnen is door meer tijd te nemen om op te starten.

Waarschijnlijk open je je ogen en komen al je problemen en stressfactoren op je af. Hierdoor kan je in bed blijven liggen en malen over alles dat je nog moet doen, want je weet dat als je opstaat dat je de dag moet facen.

Een goede tip om makkelijker uit bed te komen en met de ochtend angst om te gaan is door tien minuten met jezelf te zijn voordat je jouw dag begint.

Wat voor mij heel goed werkt is dat ik de eerste 10 minuten van de dag mediteer met de app Calm. Hierdoor geef ik mijn lichaam de tijd om op te starten.

Mocht je niet willen mediteren kan het helpen om gewoon in het donker 10 minuutjes te zitten in de lotushouding en je lichaam gewoon te laten doen wat het wil.

Klopt je hart snel? Laat het sneller kloppen. Voelt je lichaam zwaar? Laat het zwaar voelen.

Probeer dan je lichaam en gevoelens precies te accepteren hoe ze zijn, zonder je er tegen te verzetten. En na een minuut of 10 dan open je je ogen en begin je langzaam je dag.

Mocht je trouwens meer willen weten over hoe je jouw ochtend angst kan overwinnen, raad ik je aan om deel te nemen aan de gratis mini-cursus.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px

Tip #3: Geen Social Media

De derde tip om ochtend angst te overwinnen is een lastige maar krachtige tip.

Open NOOIT je social media in de ochtend. Ik ben hier enorm schuldig aan…

Iedere ochtend mediteerde ik voor 10 minuten en hierna opende ik meteen Instagram, YouTube en al die andere onzin om te kijken wat ik allemaal had gemist.

Maar wat er gebeurde was dat ik werd overspoelt met prikkels en dus ook stress. En mijn lichaam maakte hierdoor NOG meer cortisol aan, waardoor ik mijn dag dus super gespannen begon.

Dus mijn vraag aan jou: kun je proberen om je telefoon uit te laten of om niet direct je social media te checken wanneer je opstaat.

Ik beloof je dat dit een krachtige tips is om je ochtend angst te verminderen.

Tip #4: Geen Koffie

Ik kan je gedachten al lezen: “Oh nee… geen koffie? Maar zo begin ik mijn dag altijd op een fijne manier!”

Ik weet het. Het is lastig om zomaar te stoppen met koffie, maar wel aan te raden als je last hebt van ochtend angst.

Waarom? Omdat de cafeïne in koffie de symptomen van angst kan nabootsen. Denk aan een snel kloppend hart, een gespannen gevoel en racende gedachten.

Koffie veroorzaakt dus geen angst, maar kan wél de symptomen nabootsen en hierdoor kun je de symptomen door cafeïne, verwarren door de symptomen van angst. 

En hierdoor kun je dus méér angst krijgen, omdat je je wellicht verzet tegen wat je voelt en het ziet als angst.

De oplossing? Zomaar geen koffie drinken werkt niet, want we moeten een oude gewoonte altijd vervangen door iets nieuws.

Dus vervang de koffie door decafe of door kamillethee, wat kalmerend werkt.

Tip #5: Reageer Anders op Angst

De vijfde tip om ochtend angst te overwinnen is door anders te reageren op angst.

Letterlijk IEDEREEN die ik coach of die de cursus volgt heeft het volgende met elkaar gemeen:

Ze vechten tegen de angst. Verzetten zich er tegen. Worden boos op zichzelf en doen er alles aan om de angst niet te voelen.

Mag ik je vragen wat jij doet in de volgende situatie:

Stel de keukenkraan is gesprongen en er blijft maar water komen… wat doe je?

Ben jij iemand die gaat dweilen, hoopt dat het water weg is, maar wel boos wordt op zichzelf en het water omdat de vloer niet door wordt?

Of ben jij iemand die de vloer gewoon nat laat worden, maar eerst de kraan gaat maken?

Angst overwinnen is precies hetzelfde. Het gaat niet om de angst onderdrukken of tegenvechten, want de angst is een effect van een oorzaak. 

Je moet de oorzaak aanpakken én goed reageren op je angstige gevoelens en gedachten. Dit houdt in de angst laten doen wat het wil doen, terwijl je jouw lichaam minder gevoelig maakt voor angst.

En als je wil weten hoe je dat moet doen, dan raad ik je aan om deel te nemen aan de gratis mini-cursus, waarin ik je uitleg hoe je snel jouw ochtend angst kan overwinnen.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders