5 Stappen om Vliegangst te Overwinnen (Voor ALTIJD!)

Leestijd: 6 minuten

Word jij angstig of krijg je zelfs paniek als je denkt aan het vliegtuig nemen? Enorme spanning, een snel kloppend hart of die racende gedachten over wat er allemaal wel niet fout kan gaan?

In dit artikel geef ik je 5 simpele stappen om jouw vliegangst te overwinnen.

Stap #1: Begrijp welk soort persoon jij bent

Toen ik last had van enorme angst en paniekaanvallen in 2019 was ik echt als de dood voor vliegen. Ik had vliegangst. Ik werd helemaal gespannen toen ik alleen al dacht aan 12 uur vliegen naar Kuala Lumpur en dan niet weg kunnen… en het meest frustrerende vond ik dat ik hier nooit last van had gehad, want ik hou enorm van reizen!

Dus ik begon allerlei dingen te leren over vliegangst overwinnen en kwam tot het inzicht dat er 3 soorten vliegangst zijn.

En aan jou heb ik de volgende vraag: welke soort heb jij?

Soort #1: Bang voor vliegen

Wanneer je bang bent voor een crash, turbulentie, geluiden of gevoelens tijdens het vliegen, dan val je in categorie 1 vliegangst. Als je dit hebt dan heb je waarschijnlijk continu levendige beelden en gedachten over crashen en je familie nooit meer zien.

Soort #2: Bang voor jezelf

De tweede categorie vliegangst is wanneer je bang bent voor jezelf. En dan bedoel ik niet dat je schrikt wanneer je jezelf ziet in de spiegel van het krappe vliegtuig toilet. Deze soort mensen zijn bang voor hun gevoelens. Ze denken dat ze de controle gaan verliezen, paniek krijgen of zelfs dood gaan door de paniek. Claustrofobie is hier een groot onderdeel van.  

Soort #3: Allebei

Wanneer je bang bent dat je crashed én voor je eigen gevoelens, dan val je binnen categorie 3. 

Aan jou de vraag om te bepalen binnen welke categorie jij valt, en dan gaan we verder naar de andere 4 stappen om jouw vliegangst te overwinnen.

Stap #2: Bestudeer vliegveiligheid

Wanneer jij hebt aangegeven dat je in categorie 1 valt is het echt aan te raden om de komende maanden vliegveiligheid te studeren. Maar dit is ook nuttig voor de andere 2 categorieën. 

Jij moet echt dé expert worden als het gaat om vliegen en vliegangst. Je moet weten wat er gebeurd als turbulentie plaatsvindt, wat er gebeurt als de motoren ineens zachter gaan draaien en als je andere geluiden of sensaties voelt zodat je jezelf gerust kan stellen.

Ik heb het boek SOAR gelezen van Kapitein Tom (Klinkt echt als Piet Piraat), maar hij is een gepensioneerd piloot die nu mensen helpt op het gebied van vliegangst. In zijn boek legt hij precies uit hoe je vliegangst kan overwinnen. En een groot onderdeel hiervan is leren hoe vliegen werkt.

In zijn boek leer je wat piloten doen voordat de vlucht plaatsvindt (zoals alle documenten checken en bepalen of het weer veilig is om te vliegen), tot alle backup systemen checken (en ja.. elk knopje in de cockpit heeft ongeveer 5 reserve knopjes.)

Al die dingen weten, begrijpen en kennen zorgt ervoor dat je je een stuk veiliger voelt wanneer je gaat vliegen.

Maar dan ga je het vliegtuig in en voel je je toch angstig… wat doe je dan?

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px

Stap #3: Herken je angst

Ik was oprecht zo bang dat ik de controle zou verliezen in het vliegtuig dat ik alleen daar alleen al gek van werd. Ik visualiseerde mezelf helemaal de controle verliezen, terwijl alle passagiers toekeken hoe ik doordraaide.

Tsja… 12 uur lang deze gedachten en gevoelens onder controle houden is echt erg lastig. Dus dat gaan we ook helemaal niet meer doen.

Iedereen die ik coach op het gebied van angst leert de volgende methode. Deze methode leg ik ook uit in de startcursus beneden in de omschrijving waar ik gewoon aan zou meedoen als je echt je angst wil overwinnen.

Met die methode verbeter jij je relatie met angst. En wanneer je jouw relatie verbetert met angst, zorg je dat de angst niet toeneemt, maar juist afvlakt.

Het is geen magische pil waardoor je geen angst meer hebt, maar het zorgt dus dat je de angst gewoon aankan. En door vervolgens keer op keer te oefenen met vliegen zal je merken dat de angst steeds sneller afneemt en jezelf vertrouwen weer terugkeert.

De eerste stap om je vliegangst te overwinnen is dat je jouw angst moet herkennen. Vaak zitten we in het vliegtuig en gaan er talloze rampscenario’s door ons hoofd en voelen we vreselijke emoties en sensaties in ons lichaam.

Vanaf nu wil ik je vragen om die angst te gaan herkennen. 

Waarom is dat zo belangrijk? 

Omdat we onderscheid willen maken tussen de werkelijkheid en onze angst. Vaak voelt het alsof onze angstige gedachten de realiteit zijn, omdat we meteen ook enge dingen in ons lichaam voelen.

Wanneer jij angstige gedachten hebt die altijd beginnen met “wat als + ramp” wil ik je vragen om de angst te groeten en te zeggen: “Hallo Angst” of “Oh, het is maar angst.”

Op die manier plaats je de angst buiten jezelf, bouw je een betere relatie met je angst en weet je dat het niet je logische brein is die spreekt, maar je angstige brein.

Maar je hebt ook de andere twee stappen nodig.

Stap #4: Start met het toelaten

Toen ik in het vliegtuig zat naar Kuala Lumpur en ik 12 uur op mijn plek moest zitten was er één moment dat ik dacht “nu gaat het gebeuren… ik word gek!”

Ik werd ineens heel angstig en raakte bijna in paniek, maar dit is wat ik deed waardoor de angst snel afvlakte. 

Omdat ik dit al te vaak aan mensen heb uitgelegd zit het zo goed in mijn systeem dat het automatisch gaat, maar ik weet dat jouw relatie met angst bepaalt of je wel of niet in paniek schiet.

Hoe meer jij jouw angstige gedachten en gevoelens tegenvecht, hoe heftiger jouw vliegangst wordt. Angst neemt toe aan intensiteit, als jij jouw worsteling met angst meer intens maakt. Het is net als armpje drukken. Hoe harder jij kracht zet, hoe harder de tegenpartij zal vechten. 

De sleutel naar succesvol angst verminderen is dus om de angstige gedachten en gevoelens meer toe te laten. Hoe minder jij vecht tegen wat je voelt en denkt, hoe sneller de angst zal afvlakken. Het voelt tegenstrijdig en je denkt dat het hierdoor erger wordt, maar dit is niet het geval. Je gooit dus hierdoor niet langer olie op het vuur… het vuurtje dat je zo graag wil blussen.

En dan gaan we naar stap #5!

Stap 5: Buig je gedachten om

Er is nog één hele belangrijke stap die je moet nemen om je vliegangst succesvol te overwinnen.

Je hebt dus besloten om een vliegtuig expert te worden, zodat je op die saaie familie verjaardagen in de kring met dat plankje kaas in het midden, lekker kan vertellen hoe veel je weet over vliegen. Ook ga je dus oefenen met het herkennen van de angst, je besluit de angst toe te laten… maar wat dan verder?

Ik wil je vragen om de angstige gedachten om te buigen. Dit is hoe ik dat deed in die lange vlucht naar Kuala Lumpur:

“Wat als ik een paniekaanval krijg en niet weg kan?”

Ook al krijg ik een paniekaanval en kan ik niet weg… ik pak gewoon het vliegtuig.”

Door dit zo te vervormen laat ik aan mijn angstige brein zien dat IK de baas ben en niet hij. Ik zeg dit vol overtuiging en laat aan hem zien dat ik zijn boodschap heb gehoord, maar dat ik toch besluit om te gaan vliegen.

Wouter, dit werkt niet voor mij… ik heb de gedachte: “Wat als ik crash, dood ga en mijn familie me nooit meer ziet.”

Als je zulke gedachten hebt, wil ik je vragen om deze methode ook toe te passen, maar niet op de inhoud in te gaan.

Wat als ik crash en dood ga?”
Ook al heb ik deze gedachte, ik ga vliegen omdat ik naar (vul in droombestemming wil).”

Je geeft hierdoor jouw angstige brein een besluit en dan weet angst dat jij de boodschap hebt gehoord en zal de sirene (angstige gevoelens) minder luid te horen zijn. En als je die gedachten hebt omgevormd dan kun je je ogen sluiten eventueel en je droombestemming visualiseren.

De volgende keer dat je naar het vliegveld gaat en het vliegtuig instapt wil ik je vragen om gewoon de angst te verwachten en niet te hopen dat je geen vliegangst meer hebt.

Zo raak je minder van streek wanneer je toch die gedachten en gevoelens hebt. Ik verwacht ook altijd angst wanneer ik ga vliegen en als het dan komt denk ik “Oke, daar ben je… kom maar op! Ik ben er OK mee.”

Je herkent de angst, laat het toe en vormt je gedachten om en als je het fijn vindt, kun je je droombestemming visualiseren.

“Ook al krijg ik paniek… ik ga naar Kuala Lumpur!”

En door deze methode continu toe te passen zal je merken dat na verloop van tijd jouw zelfvertrouwen omtrent vliegen weer terugkeert en je vliegangst afneemt.

Wil jij de volgende stap nemen om jouw vliegangst te overwinnen? Neem dan deel aan de gratis mini-cursus.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders