Wat is het verschil tussen angst en paniek?

Leestijd: 5 minuten

Wat is het verschil tussen angst en paniek en een angst aanval en een paniek aanval? Ze hebben veel dezelfde symptomen, maar de behandeling is verschillend.

Het is daarom super belangrijk om het onderscheid te weten, voordat ik je de tips geef om er vanaf te komen aan het einde van de video.

Dus laten we eens kijken!

Wat hebben angst en paniek met elkaar gemeen?

Angst en paniek zijn verschillen, maar hebben veel dezelfde symptomen:

Doordat angst en paniek redelijk veel op elkaar lijken kan het verwarrend zijn om het verschil te weten. Laten we eens even kijken naar de verschillen.

Wat is angst?

Wanneer je last hebt van angst is dit meestal in anticipatie voor iets dat je spannend vind. Denk hierbij aan een trouwerij, werk, een vlucht, openbaar spreken of wellicht een examen.

Het bouwt zich op in intensiteit naar aanloop van een gebeurtenis of situatie die jij spannend vindt. Deze opbouw kan enkele uren duren of zelfs enkele dagen. 

De angst bouwt op en op, totdat het afvlakt naarmate je in de situatie bent of de situatie achter de rug hebt. Meestal is de periode vóór de situatie, de anticipatie angst, het ergste en niet de angst in de situatie zelf.

Wat is een angstaanval?

Wanneer we spreken van héél erg angstig zijn hebben we het over een angst aanval. Deze aanvallen duren meestal rond de 30 minuten en vlakken dan af.

Maar je hoeft zeker niet angstig te zijn met een reden of naar aanloop tot een bepaalde situatie. Soms kan ook een emotionele gebeurtenis plaatsvinden in je leven, waardoor je niveau van angst flink is gestegen.

Dit is ook wat ik verder uitleg in mijn GRATIS gids om angst en paniek te overwinnen. Download hem hieronder.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px

Wat is paniek?

Nu we hebben gekeken naar wat angst is, ben je waarschijnlijk ook nieuwsgierig naar wat paniek is.

Een groot verschil tussen angst en paniek is dat paniek erg spontaan kan gebeuren én vaak heel overweldigend is. 

Waar angst voelt als een golf die geleidelijk op het strand rolt, voelt paniek meer als een vloedgolf die spontaan aan komt zetten.
Paniekaanvallen kunnen op twee manieren voorkomen: verwacht en onverwacht.

Een verwachte paniekaanval kan plaatsvinden wanneer je ineens schrikt van een hond, een schaduw of een fobie die ineens je vecht of vlucht reactie activeert. Hierdoor krijgen we namelijk ineens veel adrenaline in ons lichaam.

Een onverwachte paniekaanval kan plaatsvinden op ieder moment. Denk aan wanneer je ineens bij het koffieapparaat staat, in de rij bij de Jumbo of in de lift staat.

Vaak denken we dat zo’n paniekaanval vanuit het niets komt, maar wat goed is om te weten is dat hier vaak maanden of jaren aan opgebouwde spanning of stress aan vooraf zijn gegaan. 

Een ander kenmerk waarvan angst verschilt van paniek is dat we bij paniek vaak denken dat we de controle gaan verliezen of zelfs dood gaan. We denken dat ons lichaam het begeeft en we gewoon in elkaar storten.

Vooral als we in sociale situaties zijn of in drukke winkels is dit een trigger. Wanneer we alleen al de gedachte hebben om paniek te krijgen om vervolgens in elkaar te storten, kan al genoeg zijn om paniek uit te lokken.

Maar wanneer is “paniek” een “paniekstoornis”?

Laten we eens kijken:

man suffering from panic attack min

Wat is een paniekstoornis?

Een paniekstoornis is anders dan “normale” paniekaanvallen. Wanneer je namelijk een keer een paniekaanval hebt gehad, heb je niet direct een paniekstoornis.

We hebben pas te maken van een paniekstoornis als we beginnen bang te worden voor paniekaanvallen. Dat we plaatsen, situaties en personen beginnen te vermijden, omdat we bang zijn om dan een paniekaanval te krijgen.

Wanneer je dus bang bent voor paniekaanvallen of om paniekaanvallen te krijgen spreken we van een paniekstoornis.

En nu je dit weet gaan we eens kijken naar al het foute advies en wat je wél moet doen om te herstellen.

Waarom heeft alles tot nu toe niet gewerkt?

Wanneer je op het internet zoekt naar manieren om van angst en paniek af te komen krijg je vaak het volgende advies:

“Probeer jezelf af te leiden van je gevoelens, slik deze supplementen met aardbeien smaak, of gebruik deze nieuwe ademhalingstechniek om jezelf te kalmeren.”

Niet alleen jij bent erin getrapt, want dit is wat ik jaren heb gedaan. Het enige is dat dit niet de methoden waren waardoor ik mijn angst en paniek heb overwonnen.

Wanneer je bijvoorbeeld middenin een paniekaanval zit en dan probeert op je ademhaling te letten kan ik je vertellen dat de stress alleen maar toeneemt.

Waarom? Omdat je jouw angstgevoelens probeert weg te forceren.

Alles wat jij nu hebt geprobeerd om er vanaf te komen heeft één ding met elkaar gemeen: de angst of paniek proberen weg te duwen.

Het maakt je bang en intolerant voor de gevoelens in je lichaam, waardoor je continu tegen je eigen gevoelens aan het vechten bent.

Laten we eens kijken wat je wél moet doen.

Wat doen we dan wel?

In de cursus Overwin Je Angst leg ik aan alle studenten uit dat ieder mens een eigen stress emmertje heeft. En wanneer we continu onder stress staan voor een lange periode, of een emotionele gebeurtenis meemaken dan kan dat emmertje vol gaan zitten met stress.

Wanneer dit gebeurt maken onze angstige gedachten meer impact en voelen we deze gedachten meteen in ons lichaam. Volg je me tot hier?

Wanneer ons emmertje overstroomt hebben we last van angst. Het overwinnen van angst en paniek betekent dus niet leren hoe je beter kunt ademhalen in de hoop dat het emmertje niet overstroomt.

Want dan blijven we ons hele leven bidden dat het emmertje niet overstroomt, terwijl hij wel volzit. Dit betekent dat je een leven creëert waarin de angst of paniek alles bepalen. Een leven met veel stress, zorgen en angst om paniek te krijgen.

Wil je dat? Nee natuurlijk niet!

Wat ik realiseerde was dat ik twee dingen moest doen om te herstellen van angst en paniek. De eerste was dat ik mijn emmertje moest legen, zodat ik steeds minder vaak angstig werd. Het tweede was dat ik anders moest leren reageren op angst en paniek. 

Ik moest de angstige gevoelens meer toelaten en leren over me heen laten komen, in plaats van tegenvechten, wegduwen of mezelf proberen te kalmeren. Want vechten, wegduwen en jezelf kalmeren is de oorzaak van regelmatig last hebben van paniekaanvallen.

Dit komt omdat je jezelf intolerant aan het maken bent voor paniek. En we willen zorgen dat jij tolerant wordt voor wat je in je lichaam voelt, en niet direct in paniek raakt bij iedere gedachte en gevoel.
Misschien geef ik je een beetje veel informatie, maar het is super belangrijk dat je dit begrijpt. En wellicht vraag je je af hoe je dat in godsnaam voor elkaar kunt krijgen, maar gelukkig komen er veel meer video’s op dit kanaal waarin ik je dit uitleg. En je kan me ook altijd een DM sturen op Instagram

Dus: de angst voor angst wegnemen en het emmertje legen zijn de sleutel naar herstellen van angst en paniek.

Wil jij de volgende stap nemen om jouw angst of paniek te overwinnen? Download dan nu de GRATIS gids waarin ik je uitleg hoe je dit kunt doen.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders