3 Tips om Rij Angst te Overwinnen (DOE DIT!)

Leestijd: 4 minuten

Word jij angstig als je gaat autorijden? De snelweg neemt, of zelfs alleen al denkt aan autorijden? Je bent niet de enige met rij angst. In dit artikel geef ik je 3 tips om jouw rij angst te overwinnen, maar eerst…

Wat is rij angst?

Wanneer je last hebt van rij angst, ervaar je angst voor het deelnemen aan het verkeer of het besturen van een voertuig. Mensen met rijangst kunnen bang zijn om deel te nemen aan het verkeer. Dit kan door de volgende drie oorzaken komen:

1. Gebrek aan rij ervaring. Wanneer je weinig rijervaring hebt, zal je zelfvertrouwen in het verkeer lager zijn en kan dit zorgen voor meer angstgevoelens achter het stuur.

2. Traumatische ervaring. Denk hierbij aan een auto ongeluk, waardoor er angst is ontstaan voor het rijden.

3. Angst voor angst. Ook kan het zo zijn dat je bang bent om angstig te worden achter het stuur, of om een paniekaanval te hebben. Vaak zijn mensen bang dat ze dan de controle verliezen en een ongeluk veroorzaken. Deze soort komt het vaakst voor op de snelweg en noemen we snelwegangst.

Rij Angst Overwinnen

Wat zijn de symptomen van rij angst?

De symptomen van rijangst kunnen zowel fysiek als mentaal zijn. Dit zijn de meest voorkomende fysieke symptomen van rijangst:

  • Hartkloppingen
  • Pijn op de borst en benauwd
  • Trillen en zweten
  • Gevoel flauw te vallen of zelfs dood te gaan
  • Niet helder kunnen nadenken
  • Tintelingen en een droge mond
  • Paniekaanvallen

Dit zijn de meest voorkomende mentale symptomen van rijangst:

  • Piekeren en angstige gedachten
  • Vermijdingsgedrag
  • Onzekerheid

2 Soorten Rij Angst

Er zijn twee verschillende vormen van rij angst. Het is belangrijk om te onderzoeken welke vorm van rij angst het beste bij jouw klachten aansluit. 

Soort #1: Bang voor het rijden

De eerste soort rij angst is dat je bang bent om te autorijden. Je bent erg onzeker in het verkeer, bang voor een ongeluk of angstig dat jij een ongeluk veroorzaakt. Deze vorm van angst kan ontstaan door het hebben van weinig rijervaring, slechte ervaringen in het verkeer of een autoongeluk.

Soort #2: Bang voor jezelf

De tweede soort rij angst is dat je bang bent voor jezelf. Dit houdt in dat je bang bent voor je eigen angstige gevoelens. Denk aan het krijgen van angst achter het stuur of het hebben van een paniekaanval. Je hebt angstige gedachten over het krijgen van paniek, de controle verliezen en een groot ongeluk veroorzaken. Deze vorm van angst speelt zich vaak op de snelweg, waar het niet makkelijk is om zomaar aan de kant te gaan van de weg.

3 Tips bij Rij Angst

Om je rij angst te overwinnen wil ik 3 tips met je delen:

Tip #1: Neem rijles of blijf oefenen

De eerste tip om rij angst te overwinnen is door rijles te nemen of door te blijven oefenen met autorijden. Wat we vaak doen als we last hebben van angst is autorijden vermijden, maar hierdoor leert je brein dat autorijden ook daadwerkelijk iets is om angstig over te zijn.

Probeer dus te oefenen met het autorijden. Dit betekent niet direct met 120 km/h over de snelweg racen. Oefenen met autorijden betekent stapsgewijs autorijden en comfortabel worden achter het stuur. 

Wellicht eerst binnen de bebouwde kom, dan een stukje op de snelweg en pas daarna langere periodes op de snelweg.

Vecht niet tegen je angstgevoelens en angstige gedachten, maar laat ze er zijn. Zet ze op de passagiersstoel en zorg dat ze er mogen zijn tijdens het rijden. 

Waarom dit zo belangrijk is leer je in de volgende twee tips.

Tip #2: Leeg je Stress Emmer

Wanneer je last hebt van de tweede soort rij angst (bang voor jezelf), is de kans erg groot dat je ooit last hebt gehad van angstige gevoelens achter het stuur.

Denk aan het gevoel te hebben gehad om flauw te vallen, hartkloppingen, benauwdheid, zweten of een paniekaanval.

Door deze eerste ervaring met angst achter het stuur kan er een angst voor angst ontstaan. Je bent dan bang dat dit nog een keer gebeurd.

Deze eerste keer angst tijdens het autorijden kan verschillende oorzaken hebben gehad, waardoor de angst er tijdens het autorijden uitkwam.

Denk hierbij aan stressvolle periodes, te vaak over je grenzen heengaan, te lang en te hard doorwerken voor lange periodes, spanning, maar ook een slecht dieet en weinig slaap en beweging.

Alle deelnemers van het 7-weken programma leren dat ieder mens een Stress Emmertje heeft. Soms is deze wat voller, en soms is deze wat minder vol.

Stress Emmer Wouter Manders

Maar wanneer we onder langdurige stress staan, kan dat emmertje steeds voller worden. En als het Emmertje dan overstroomt, dan hebben we last van angst.

Wanneer de Emmer vol zit zal deze snel overstromen en kan één “wat als” gedachte, of prikkel al genoeg zijn om angst te veroorzaken.

Dit is wat er wellicht gebeurde in het moment dat je voor het eerst last had van angst achter het stuur. 

De kunst is dus om deze Stress Emmer te legen én om de volgende tip toe te passen. 

Tip 3: Leer Beter Reageren

De derde tip om rijangst te overwinnen is door beter te reageren op je angstige gedachten, gevoelens en symptomen.

Vaak reageren we met heel veel angst op onze angst, wanneer we aan het autorijden zijn.

“Oh nee! Daar gaan we weer!”
“Oh nee! Hartkloppingen… ik krijg paniek!”
“Oh nee! Ik ga de controle verliezen!”

Door met veel angst op onze angst te reageren, neemt de angst nóg meer toe, wat resulteert in een verergering van de klachten.

Dit betekent dat in je reactie je herstel ligt. Oftewel: hoe jij reageert op je angst, bepaalt of je je rijangst kunt overwinnen.

Want wanneer je iedere keer met angst reageert op je angstige gevoelens en gedachten, vul je het Stress Emmertje. Hierdoor blijft jouw Stress Emmertje altijd vol en kan het zichzelf niet legen.

Dat betekent dus dat je dan vast zit in de cyclus van rijangst.

Om uit deze cyclus te breken is het belangrijk dat je leert hoe je jouw Stress Emmertje kunt legen én hoe je goed reageert op je angstige gedachten, gevoelens en symptomen. Want door goed te reageren, vul je het Emmertje niet langer en zal de angst afnemen.

Als je wil weten hoe je dat kunt doen, raad ik je aan om deel te nemen aan de gratis training hieronder.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders