6 Meest Voorkomende Angststoornissen: Welke heb jij?

Leestijd: 6 minuten

In dit artikel leer je welke 6 vormen angststoornissen het meest voorkomen.

Voor elk type leer je:

 • De kenmerken
 • De symptomen
 • Een korte samenvatting van de behandeling

Type #1: Gegeneraliseerde angststoornis

Iedereen voelt zich wel eens angstig en gestresst. Vooral bij grote levensgebeurtenissen (zoals trouwen, scheiden, verhuizen) of stressvolle situaties (zoals een examen, spreken in het openbaar of een sollicitatiegesprek).

Maar mensen met een gegeneraliseerde angststoornis (GAS) voelen gedurende de dag een continue lichte, angst. Die angst wordt vaak veroorzaakt door continu te piekeren. Deze piekergedachten zijn zo aanwezig, dat ze het dagelijkse leven verstoren.

Denk aan piekeren over gezondheid, financiën, relaties en werk. GAS kan worden veroorzaakt door stressvolle levensgebeurtenissen, familiegeschiedenis of fysiologische factoren (zoals gevoelig zijn voor onzekerheid of perfectionistisme).

Er is één belangrijke trigger voor mensen die worstelen met GAS: onzekerheid!

Mensen met GAS hebben een hoge intolerantie voor onzekerheid. Ze vinden het moeilijk om met onzekerheid te leven. In de hoop om onzekerheid weg te nemen, beginnen ze te piekeren in de hoop de onzekerheid weg te nemen. Maar dat is geen effectieve strategie, en in dit artikel leg ik uit waarom.

Symptomen van gegeneraliseerde angst
Het meest voorkomende symptoom van GAS is aanhoudend piekeren. Deze piekergedachten zijn vaak niet in verhouding tot de trigger en worden veroorzaakt door situaties met enige vorm van onzekerheid.

 • Aanhoudend piekeren
 • Plannen overdenken
 • Lastig vinden om om te gaan met onzekerheid
 • Lastig vinden om te ontspannen
 • Zich rusteloos en gespannen voelen
 • Besluiteloosheid en angst om verkeerde beslissingen te nemen
 • Het niet kunnen loslaten van piekergedachten
 • Vermoeidheid en uitputting
 • Misselijkheid, diarree of prikkelbare darmsyndroom
 • Zweten

Behandeling Geneneraliseerde Angst
De behandeling van GAS bestaat uit het leren tolereren van onzekerheid en het effectief leren omgaan met piekergedachten. Piekergedachten zorgen voor veel stress op het lichaam, en als je leert hoe je effectief met je gepieker kunt omgaan, zullen de angstgevoelens na verloop van tijd beginnen af te nemen. In dit artikel wordt meer uitgelegd over het overwinnen van GAS.

Type #2: Sociale angst

Spanning voelen in sociale situaties voelen is volkomen normaal. Of je nu naar een feestje gaat van een nieuwe vriend of een toespraak houdt voor een groep mensen; nerveus zijn is volkomen normaal.

Maar wanneer je worstelt met sociale angst, kunnen deze gebeurtenissen leiden tot extreme angst. Wanneer mensen met sociale angst in sociale situaties terechtkomen, visualiseren ze vaak hun ergste angsten. Denk aan bekritiseerd, uitgelachen of zelfs vernederd worden.

Sociale angst kan optreden in aanloop van een sociale situatie, of tijdens een sociale situatie.

Symptomen Sociale Angst
Volgens BeyondBlue.org zijn de meest voorkomende symptomen van sociale angst:

 • Nervositeit en gespannen gevoel (voorafgaand aan en tijdens sociale situaties)
 • Overmatig piekeren
 • Beven/rillingen
 • Overmatig zweten
 • Blozen of stotteren bij praten
 • Misselijkheid of diarree

De fysieke symptomen kunnen verdere angst veroorzaken, omdat mensen met sociale angst bang zijn dat anderen hun symptomen zullen opmerken, zoals zweten. En als anderen het opmerken, zijn ze bang dat hun ergste angsten uitkomen. Denk aan vernederd, bekritiseerd of uitgelachen worden.

Mensen met sociale angst proberen vaak de sociale situaties waar ze bang voor zijn te vermijden. Maar als dat niet mogelijk is, proberen ze zo snel mogelijk te ontsnappen of voeren ze bepaald ‘veiligheidsgedrag’ uit. Dit kunnen bepaalde mensen zijn, bepaalde spullen of andere gewoontes (zoals dicht bij de uitgang zijn). Dit veiligheidsgedrag geeft hen een vals gevoel van zekerheid en staat herstel in de weg.

Behandeling Sociale Angst
Sociale angst kan het beste worden behandeld door middel van exposure-therapie. Dit betekent dat je jezelf geleidelijk blootstelt aan sociale situaties die angst opwekken. Het doel van exposure-therapie is om je brein laten zien dat sociale situaties veilig zijn. Als je dit herhaaldelijk doet en op de goede manier op de opgewerkte angstgevoelens reageert, nemen deze angstgevoelens na verloop van tijd af.

Type #3: Fobieën

Veel mensen voelen zich angstig als ze bijvoorbeeld worden geconfronteerd met een spin, een slang of hoogtes. Angst voelen is een volkomen normale reactie op dingen die een bedreiging kunnen vormen voor onze veiligheid.

Maar mensen met een specifieke fobie reageren veel heftiger dan anderen. Zelfs de fobie zien op TV of de gedachte alleen al kan de vecht of vlucht reactie activeren.

Mensen die worstelen met bepaalde fobieën zijn zich er vaak van bewust dat hun reactie overdreven is, maar hebben het gevoel dat ze hun angst niet kunnen beheersen. Soms kan dit leiden tot paniekaanvallen, waarbij een persoon een overweldigende angst, een kloppend hart of duizeligheid ervaart. Dit wordt vaak veroorzaakt door hun angstige gevoelens verkeerd te interpreteren en bang te zijn voor hun angst.

Symptomen Fobie
Je kunt een fobie hebben als je een “overdreven” angst hebt voor specifieke objecten, situaties of dieren en deze dingen vermijdt. Het vermijden van deze triggers is een belangrijk symptoom van een fobie.

Behandeling Fobie
De beste behandeling voor fobie is exposure-therapie. Dit betekent dat je jezelf geleidelijk blootstelt aan je fobie om je brein te laten zien dat je veilig bent. In dit artikel leg ik uit hoe je dit op de juiste manier kunt toepassen.

Type #4: Paniekstoornis

Bijna elke persoon heeft minstens één keer in zijn leven een paniekaanval meegemaakt. Maar als dit vaker en onverwachts gebeurt, heb je mogelijk een paniekstoornis.

Dit wordt vaak gekenmerkt door paniekaanvallen die uit het niets lijken te komen. Ook zorgen maken over het krijgen van een nieuwe paniekaanval is een veelvoorkomend symptoom. Dit kan ertoe leiden dat bepaalde plaatsen of situaties worden vermeden uit angst voor een nieuwe paniekaanval. Niet alleen bepaalde plaatsen kunnen worden vermeden, ook bepaalde activiteiten.

Symptomen Paniekstoornis
Tijdens een paniekaanval word je overweldigd door angst. Ook hartkloppingen, trillen, duizeligheid of moeite met ademhalen zijn veelvoorkomende symptomen. Een paniekaanval wordt veroorzaakt door een golf aan adrenaline. Omdat je lichaam er maar een beperkte voorraad van heeft, gaat paniek daarom bijna altijd binnen 10 minuten over.

Mensen beschrijven een paniekaanval als een gevoel van de controle verliezen. Omdat ze zo bang zijn geworden voor paniek, zijn ze extreem bang dat het weer zal gebeuren.

Behandeling Paniekstoornis
Het behandelen van een paniekstoornis kan het beste worden gedaan door hulp te krijgen van een angstcoach of psychotherapeut. Een psychotherapeut kan je helpen om ongezonde denkpatronen te identificeren en de angst en paniek op nieuwe manieren te interpreteren. Dit zorgt vaak dat je je meer op je gemak voelt met angstgevoelens en hiermee voorkomt dat je in paniek raakt. Soms wordt er ook medicatie gebruikt. Zorg er echter altijd voor dat je het gebruik van medicatie overlegt met je dokter.

Type #5: Obsessief-compulsieve stoornis

Angstige gedachten kunnen soms nuttig zijn. Bijvoorbeeld: “Ik denk dat ik ben vergeten om de deur op slot te doen”. Die gedachte helpt je om je huis te beschermen tegen ongewenste gasten.

Maar wanneer dergelijke gedachten obsessief en opdringerig worden, kunnen ze je dagelijks leven verstoren. Als je OCD hebt, maken deze obsessies het moeilijk om goed te functioneren. Vaak hebben ze dwanghandelingen om de stress te verlichten.

Mensen met OCD schamen zich vaak voor hun behoefte om hun dwanghandelingen uit te voeren. Dit maakt het voor hen moeilijk om professionele hulp te zoeken.

Symptomen OCD
Veelvoorkomende problemen waar mensen met OCD zich zorgen over maken en die leiden tot dwangmatig gedrag gaan vaak over:

 • Overmatig schoonmaken: denk aan het schoonmaken van het huis, handen wassen en andere rituelen om besmetting te voorkomen.
 • Orde: een behoefte om voorwerpen zoals bestek of andere voorwerpen op een bepaalde plaats of in een bepaald patroon te plaatsen.
 • Tellen: items of objecten tellen, zoals hun kleding.
 • Verzamelen: het verzamelen van artikelen in een bepaalde categorie. Denk aan kranten of interessante voorwerpen.
 • Controleren op veiligheid: obsessieve angst voor schade die zichzelf of anderen overkomt. Dit resulteert in overmatige controle, zoals herhaaldelijk controleren of de deuren op slot zijn.

Behandeling OCD
Professionele hulp van een OCD-coach of psychotherapeut is de beste behandeling om OCD te overwinnen. Een psychotherapeut kan je helpen bepaalde denkpatronen te identificeren die angst veroorzaken, om je vervolgens te helpen de dwanghandelingen te overwinnen.

Type #6: Post-traumatische stress-stoornis

PTST kan ontstaan nadat een persoon een traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt. Deze traumatische gebeurtenis kan een ernstig ongeval, marteling, oorlog, aanranding of andere traumatische gebeurtenissen zijn.

Het resultaat van dit trauma is dat de persoon gevoelens van hopeloosheid en angst ervaart, die uiteindelijk kunnen groeien in een depressie.

Symptomen PTST
Mensen met PTSS ervaren vaak gevoelens van paniek of extreme angst, vergelijkbaar met de angst die ze voelden tijdens het ontstaan van de traumatische gebeurtenis.

Mensen met PTST kunnen de volgende problemen ervaren:

 • De traumatische gebeurtenis herbeleven
 • Zeer alert of angstig zijn
 • Het vermijden van activiteiten, plaatsen of mensen die verband houden met het trauma
 • Emotioneel uitgeput voelen

Ze geven zichzelf vaak de schuld van wat er is gebeurd en verliezen interesse in wat ze vroeger leuk vonden. Dit kan uiteindelijk de ontwikkeling van een depressie veroorzaken.

Behandeling PTST
Veel mensen herstellen alleen, of met hulp van vrienden en familie. Maar als het trauma ernstiger is, is hulp van een therapeut nodig. Deze therapeut moet echter wel gespecialiseerd zijn in PTSS om je zo effectief mogelijk te helpen. Vaak wordt exposure therapie gebruikt om PTST te overwinnen.

Conclusie

Je hebt geleerd welke 6 type angststoornissen er zijn. Ook weet je de symptomen van deze angststoornissen en hoe je ze kunt behandelen.

Wil jij de volgende stap nemen om je angst te overwinnen? Neem dan nu deel aan de gratis mini-cursus.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders